home CULTURA, TEATRU Actorii concediati de la Pastia isi joaca sansele in instanta

Actorii concediati de la Pastia isi joaca sansele in instanta

Share

~Pe vremea lui Ceausescu, dar si pe vremea lui Gheorghiu-Dej, Teatrul din Focsani era una dintre escalele preferatele ale marilor muzicieni si actori romani, in drum spre Iasi.

Explicatia e simpla: calitatea acustica extraordinara a salii din Focsani, unde orice soapta de pe scena se aude perfect pana oriunde, la cele mai indepartate scaune.

Generatii de absolventi de IATC si-au dorit sa existe repartitie la Focsani si nu au avut parte de ea. Acum, Focsaniul are o trupa de teatru. Ce face cu ea, ca e finantata de Primarie – vedem mai jos.~

Actorii concediati de la Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia” Focsani sustin ca vor contesta in instanta decizia directorului Sorin Francu, afirmind ca eliberarea lor din functie nu este decit un abuz.

foto: Ziarul de Vrancea

Adrian Damian, sotul Nadinei Damian, sustine ca planul lui Francu de a scapa de anumiti oameni a fost pus la punct inca de la finele anului trecut, motivindu-si concedierile prin faptul ca va avea mai multi bani de productie.

Insa actorii matrasiti sustin ca Sorin Francu nu avea in intentie sa vina cu noi premiere, refuzind o productie regizata de Gina Lazar, “E soare, ploua”. Grupul de actori demisi ii reproseaza lui Francu ca anul trecut nu a adus pe scena municipalului decit doua piese, “Badaranii” si “Fericire conjugala”, la care se adauga piesa pentru copii “Pacala”.

“Stiam de intentia de a schimba statutul teatrului si a incercat sa ne induplece pe mine si pe Adrian Radulescu, ca ne va trece posturile de actori in cele de consilieri artistici, dind asigurari ca noua nu ni se va intimpla nimic si ca pe restul ii da afara.

Intr-o discutie din decembrie 2010 a spus ca, daca da afara trei oameni, are bani de productie, insa el a refuzat o premiera a Ginei Lazar. Decizia eliberarii din functie trebuia luata in consiliul artistic. Conflictul intre noi a izbucnit cind Sorin Francu a oprit salariile pentru cele trei angajate pe luna februarie.

Vom incerca sa mobilizam profesorii, elevii si pe toti iubitorii de teatru din Focsani, sa protestam impotriva deciziei. Am trimis mesaje si la colegii de prin tara. La Teatrul Municipal este nevoie de un manager pentru ca Francu nu este decit un administrator de cladire”, a acuzat Adrian Damian.

Salariile celor trei angajate ale Teatrului date afara de Sorin Francu, prin contributia larga a Consiliului Local Focsani, erau de 470 lei pentru Nadina Damian si cite 650 lei pentru Adina Andrei si Gina Lazar.

Damian a completat ca piesa “Badaranii”, in care a jucat sotia sa, a costat 5.000 lei, suma care s-a amortizat dupa doua reprezentatii pe scena teatrului, restul fiind profit.

Despre actrita Adina Andrei, pe care in urma cu citiva ani Francu o lauda si o vedea ca pe o tinara speranta pentru teatrul de pe Milcov, Adrian Damian a precizat ca nu a mai fost distribuita in roluri de destul timp, explicind astfel conflictul intre conducere si o parte a actorilor.

Damian nu exclude faptul ca, in cazul unui insucces in justitie, sa infiinteze o companie de teatru independenta in Focsani.

“I-am chemat la munca din septembrie si nu au venit nici o zi”

Actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal, a dezvaluit ca adevaratul motiv pentru care a renuntat la serviciile celor trei este faptul ca acestia nu ar mai fi venit la munca de mai bine de patru luni.

“In mod normal ar fi trebuit sa ii concediez. M-am rugat de ei din luna septembrie a anului trecut sa vina la munca si nici acum, in februarie, nu au venit si nici nu mi-au dat vreo explicatie. Motivul? Nici eu nu il stiu”, acuza directorul Teatrului Municipal “Mr. Gh. Pastia” Focsani.

Acesta spune insa ca cei trei au colaborari in Bucuresti, unde au fost plecati… citeste tot aici

Citeşte şi
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat în această seară că a descoperit în casa
În România, toată lumea se ceartă cu toată lumea. UPDATE: Radu Banciu nici nu şi-a
~frauda electorala nationala~miza alegerilor locale~57% prezenta la vot~scandaluri, violente, denigrari~Bucurestiul ar redeveni dupa 20 de
Familia unei adolescente ucise in UK a fost ofertata de NotW cu milioane de dolari,
Fabrice Arfi, reporter de investigaţii la Mediapart, a fost ameninţat cu moartea de un controversat
Nivelul e atât de scăzut, încât bunul-simţ te împiedică să urmăreşti majoritatea emisiunilor, prăbuşite în
Gigantul media News Corporation a înregistrat, în ultimul trimestru al anului fiscal 2010-2011, un profit
~Basescu a fost responsabil, dar nu a avut cu cine~inca 3 ani austeritate~Elvetia in capcana
Fostul editor al ziarului Daily Mirror, Piers Morgan, a negat pentru a doua oară că
Mi-e dor sa spun ce se intimpla. Nu ce cred eu ca se se intimpla.
Share