Oportunitatile Jihadului in Libia (Stratfor)

Share

~Scott Stewart~

Asa cum a notat George Friedman in articolul sau, “Revolution and the Muslim World, ”un aspect al recentului val de revolutii pe care l-am monitorizat cu atentie este implicarea militantilor islamici si actiunile lor la aceste evenimente.

foto: defensebaseactcomp

Militantii islamisti si in special cei care se refera la ei insisi ca fiind jihadisti, au o lunga istorie de incercari si aspiratii de a rasturna regimurile din lumea musulmana. Cu exceptia Afghanistanului, au esuat, si chiar si ascensiunea talibanilor in Afghanistan a fost mai curand o chestiune de a stabili o politica pe un vacuum de putere, decat rasturnarea unui regim veritabil aflat la putere. Scurta suprematie a Supremului Consiliu Islamic in Somalia a parut de asmenea a fi un eveniment haotic, pe un vid de putere.

Totusi, chiar daca jihadistii nu au avut succes in incercarile lor de a rasturna regimurile de putere din statele in care actionau, ei sunt in continuare vazuti ca un pericol pentru regimurile din Tunisia, Egipt si Libia.

Ca raspuns la aceste provocari, regimurile din aceste state au avut relatii destul de dure cu acesti activisti islamici integristi si au pus la punct sisteme de putere, prin care sa tina acesti activisti sub control.

Urmarind ceea ce se intampla in Libia, exista temeri ca, spre deosebire de situatia din Tunisia si Egipt, revolta din libia ar putea duce nu numai la o schimbare a conducatorului, dar si la o schimbare de regim si poate la un colaps al statului Libian… citeste in continuare aici: Jihadist Opportunities in Libya is republished with permission of STRATFOR~

Share