Gen. Mark Milley: Creşte posibilitatea unui conflict internaţional semnificativ

Share

Cel mai înalt ofițer al armatei americane, gen. Mark Milley, preşedintele Statului Major al Armatei SUA, a declarat parlamentarilor că lumea devine din ce în ce mai instabilă și că „potențialul unui conflict internațional semnificativ crește, nu scade”.

Mark Milley și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au apărut în fața Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, în prima lor mărturie în fața Congresului, de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cei doi lideri ai Pentagonului au spus că amenințările, atât din partea Rusiei, cât și din partea Chinei, rămân semnificative. Cei doi au apărat abordarea SUA asupra războiului și fluxul de arme pe care SUA îl trimite în Ucraina.

Milley a spus că invazia Ucrainei, de către Rusia, este „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii”, în cei 42 de ani în care a servit în armata americană, dar a adăugat că este încurajator să vedem cum se adună lumea în jurul Ucrainei.

„Invazia rusă a Ucrainei amenință să submineze nu numai pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală, pe care părinții mei și o generație de americani s-au luptat atât de mult să le apere”, a spus Milley.

„Ne confruntăm acum cu două puteri globale: China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative, ambele intenționând să schimbe fundamental ordinea globală actuală, bazată pe reguli”, a adăugat Milley.

„Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul de conflict internațional semnificativ crește, nu scade”, a continuat acesta.

Parlamentarii s-au concentrat la audiere asupra armelor care au fost furnizate Ucrainei, întrebând dacă se poate face mai mult, deoarece Ucraina a continuat să solicite capacități suplimentare.

„Una dintre cele mai mari întrebări pe care le vom avea în cadrul acestei comisii este: „Cum putem face mai mult?””, a declarat Adam Smith, parlamentar democrat din statul Washington, președintele Comitetului serviciilor armate al Camerei, în fruntea audienței.

„Cum ne putem asigura că facem absolut tot ce putem, pentru a-i ajuta?”

Rep. Mike Rogers, din Alabama, principalul republican membru al comisiei, a declarat că va sprijini SUA, în înființarea de baze permanente, în țările din estul NATO, precum Polonia și Țările Baltice, pentru a descuraja Rusia.

Milley a spus că va sprijini stabilirea de baze permanente, dar a adăugat că el crede că forțele americane ar trebui să se rotească prin ele pentru a crea un factor de descurajare fără a suporta costurile pentru mutarea familiei, înființarea de școli și alte măsuri necesare atunci când o bază permanentă din SUA este stabilită în străinătate.

„Cred că mulți dintre aliații noștri europeni, în special cei din Țările Baltice sau Polonia sau România sau în altă parte, sunt foarte, foarte dispuși să stabilească baze permanente”, a spus Milley.

„Le vor construi, vor plăti pentru ele, etc., pentru ca noi să trecem prin rotație. Așadar, obțineți efectul prezenței permanente a forțelor, dar soldații, marinarii, aviatorii sau pușcașii de marina efectivi sunt individuali. nu staționați permanent acolo timp de 2-3 ani.”

Austin a spus că NATO încă discută cum ar trebui să-și consolideze prezența permanentă în Europa de Est. „Dacă NATO consideră că este oportun să-și schimbe amprenta, atunci cu siguranță vom face parte din asta”, a spus Austin.

Mai mulți republicani i-au întrebat pe Milley și Austin dacă SUA nu au eșuat în eforturile de a descuraja președintele rus Vladimir Putin să atace Ucraina.

Milley a răspuns că nu crede că Putin ar fi putut fi descurajat dacă forțele americane nu s-ar fi desfășurat din Ucraina — un scenariu pe care l-ar fi sfătuit dacă ar fi fost propus.

“În mod sincer, în afara angajamentului forțelor militare americane în Ucraina propriu-zisă, nu sunt sigur că a fost deterrabil. Acesta a fost un obiectiv al său pe termen lung, care se întâlnește cu ani în urmă”, a spus Milley.

„Cred că ideea de a-l descuraja pe Putin să invadeze Ucraina, să-l descurajeze de către Statele Unite, ar fi necesitat angajamentul forțelor militare americane și cred că asta ar fi riscat un conflict armat cu Rusia, ceea ce cu siguranță nu l-aș fi sfătuit. ”

Milley a remarcat că sancțiunile „au un istoric foarte slab de descurajare a agresiunii”, dar a spus că au reușit să impună Rusiei costuri semnificative pentru agresiunea sa, conform CNN.

„Obiectivul sancțiunilor este acela de a impune costuri semnificative dacă a invadat, acele costuri semnificative, sancțiunile în combinație cu controalele la export, sparg spatele economiei ruse în timp ce vorbim”, a spus el.

Austin a adăugat mai târziu că dacă SUA „pun forțe în Ucraina pentru a lupta cu Putin, aceasta ar fi o altă poveste”.

„Dar am luat decizia că nu vom face asta și am luat decizia din motivele corecte și susțin acele decizii”, a spus Austin, adăugând că nu vrea să speculeze cu privire la ceea ce liderii chinezi ar putea extrapola din ceea ce este s-a întâmplat în Ucraina în legătură cu Taiwan.

Share