Voicu Popescu, Corul Sound: Ne-am confruntat cu muzica moderna a scandinavilor

Share

Imediat dupa Gala de premiere de la Cracovia Cantans, maestrul Voicu Popescu a dat o declaratie in exclusivitate pentru StareaPresei.ro, ocazionata de castigarea de Corul Sound a premiului I, la Sectiunea Folclor si a premiului al II-lea, la Sectiunea Coruri Mixte.

«Prezenta noastra in festivalul de la Cracovia a adus un element total nou pentru noi, si anume confruntarea cu formatii venite din peisajul scandinav.

E vorba despre formatii cu o cu totul alta scoala si viziune repertoriala, fata de ceea ce noi intalnim in mod obisnuit in Balcani si in Europa Centrala. Este Scoala Nordica, initiata acum multi ani de catre compozitorul Eric Ericson din Suedia.


Dar mai ales este vorba despre o scoala in care compozitia capata fatete total noi, fata de ceea ce noi cunoastem in materie de exploatarea ambitusurilor vocale.

Apar conglomerate sonore foarte complexe, care dau lucrarilor un fason de o extrema modernitate. In contextul acesta, prezenta noastra a fost o pata de culoare, deosebit de legata mai ales de capacitatea de a exprima muzica intr-o maniera mai speciala.

Probabil ca asta a facut si diferenta. Noi mizam intotdeauna pe calitatea sunetului si a expresiei, in vreme ce majoritatea formatiilor prezente aici s-au expus cu repertorii foarte complexe. Sofisticate.

De o modernitate aparte. Zic ca a meritat aceasta confruntare cu o scoala de cant coral foarte diferita de a noastra si faptul ca si in acest context am reusit sa cream putina emotie in jurul prezentei noastre este o noua dovada ca, pana la urma, muzica trebuie sa ramana o lume a sensibilitatii si a unui schimb de energii cu profunda umanitate si sa credem ca tot ce este tehnic si novator, daca nu se filtreaza si printr-un filtru al sensibilitatii, risca sa ramana doar un joc de imagine.»

Share