VIDEO Vladimir Putin: Fostul teritoriu al URSS este Rusia

Share

Vladimir Putin continuă să delireze asupra narativelor pe care Rusia încearcă tot mai pronunţat să le impună în ordinea internaţională.

Putin le-a spus participanților la summitul economic de la Sankt Petersburg că, din punctul său de vedere, tot teritoriul statelor ce făceau parte cândva din componența URSS este de fapt teritoriu al Rusiei.

Dintre cele 15 state care formau URSS, pe lângă Rusia, Ucraina și Belarus, făceau parte și statele baltice, dar și Republica Moldova.

„Ce este Uniunea Sovietică? Aceasta este de fapt Rusia istorică. După cum s-a dovedit, ea a încetat să mai existe. Și vreau să subliniez acest lucru, întotdeauna am tratat cu respect, în istoria recentă, procesele de suveranizare care au avut loc în spațiul postsovietic”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Nu este pentru prima dată când Vladimir Putin își dezvăluie idealurile imperialiste. Nu mai târziu de săptămâna trecută, el s-a comparat cu Petru cel Mare, la o întâlnire cu tineri antreprenori din Rusia, și a sugerat o paralelă între invazia din Ucraina și războiul pe care țarul l-a dus împotriva suedezilor.

Putin a spus că atunci, ca și acum, Rusia își ia înapoi teritorii, iar asta poate dura. El susține că ar fi respectat și suveranitatea Ucrainei, dacă ar fi avut la Kiev aliați cu care să fie în relații bune. Adică ar fi respectat suveranitatea aparentă a unei Ucraine aservite politic, prin operaţiui politice sub steag fals, aşa cum face cu Ungaria, Belarus, Georgia, Armenia, Cuba sau Venezuela, de exemplu.

El pretinde că nu are obiecţii faţă de aderarea Ucrainei la UE, pentru că aceasta din urmă nu este o alianţă militară, spre deosebire de NATO, au relatat agenţiile AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (…) Este treaba lor, a poporului ucrainean”, a declarat liderul rus, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

Totuşi, el a prezis că „Ucraina se va transforma într-o semi-colonie” a ţărilor occidentale, dacă aderă la UE.

Pe de altă parte, Putin a estimat că, după încheierea operaţiunii militare speciale, adică a războiului declanşat de Rusia, prin agresiunea asupra Ucrainei, relaţiile ruso-ucrainene se vor normaliza.

„Mai devreme sau mai târziu, situaţia va reveni la normal”, crede el. Adică: “Mai devreme sau mai târziu tot vă vom slugări din nou”.

Share