VIDEO DE COLECŢIE Cum a cântat ABBA de curând live

Share

Fanii marelui grup suedez ABBA au aşteptat acest moment decenii la rând, şi iată că evenimentul s-a produs în sfârşit. Aveţi aici înregistrarea video a momentului unic în care ABBA a cântat din nou la Stockholm.

• citeşte şi: VIDEO Supergrupul suedez ABBA s-a reunit la Stockholm

Piesa interpretată a fost, aşa cum am spus şi data trecută când am scris pe acest subiect, balada pop “The Way Old Friends Do”, de pe albumul “Super Trooper”, din anul 1980. Interpretarea live a avut loc la lansarea unui restaurant din Stockholm, într-o companie extrem de exclusivistă – de aceea a şi apărut acastă înregistrare e amator, pe care o aşteptam de atâta timp, aşa de târziu.

Cântecul acesta superb, care a despicat efectiv mapamondul în două cu structura sa imnică simplă, tematica şi tema năucitoare ca impact melodic, are o particularitate cu totul ieşită din comun: nu a fost niciodată înregistrată de ABBA într-un studio. Nu există un master, nu există un negativ făcut de formaţie, disponibil pentru karaoke, aşa cum fac toate trupele, ci numai o succesiune de înregistrări live.

Grozăvia este că majoritatea acestor înregistrări de concert dovedesc versatilitatea vocilor fetelor, capacitatea lor de a se adapta la condiţiile de concert şi de a reuşi să cânte ca în studio (unde, pentru a se reuşi astfel de perfecţiuni, se trag zeci, sute sau mii de duble) acest cântec.

Ei, dar alta este situaţia cu fetele de la ABBA astăzi, la peste trei decenii de când trupa s-a desfiinţat, iar acest lucru se vede în primul rând pe Agnetha Fältskogg, care falsează evident.

Vocea îi patinează pe pasajele piano, chestie caracteristică glasurilor neantrenate mult timp. Agnetha mai are, cu siguranţă, şi emoţii foate mari, care o fac să patineze pe glas cu şi mai multă hărnicie. Cele peste patru minute de înregistrare sunt însă memorabile şi merită să fie ascultate.

Share