România va găzdui o brigadă NATO multinaţională

Share

România va găzdui o brigadă NATO multinațională terestră, ceea ce va urma să consolideze poziția de descurajare și apărare a Alianței, printr-o prezență adaptată la zona de sud-est a flancului estic al organizaţiei. Informaţia a apărut în avanpremiera Summitului NATO de la Varşovia. Este de așteptat ca în componența acestei brigade să se afle în jur de 1.000 de militari străini, pe principiu rotațional.

Brigada va fi subordonată Comandamentului Multinațional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la București (MND-SE). Organismul militar va oferi un cadru, prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forțe în România, pentru a se antrena în scopul creșterii interoperabilității.

Brigada aliată va facilita activitățile de instruire NATO în sud-estul Alianței, prin intermediul unui program susținut de exerciții și instruire. România dorește ca această brigadă să fie o contribuție concretă, atât la întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței, cât și la securitatea și stabilitatea regională.

Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București urmează să ia în subordine cele două comandamente tip NFIU (NATO Force Integration Unit) de la București și de la Sofia, fiind subordonat Comandamentului NATO de la Napoli, din Italia.

Cele 28 de state membre NATO urmează să aprobe la Summitul de la Varșovia de vineri și sâmbătă prezențe militare fără precedent în flancul estic al Alianței, zona euro-atlantică cea mai influențată de agresivitatea regională a Rusiei.

România va avea un plan NATO de contingenţă

România va obţine la summitul NATO de la Varşovia, programat la sfârşitul acestei săptămâni, o dezvoltare a planului de contingenţă stabilit după summitul din Ţara Galilor din 2014.

Planul de contingenţă prevede modul de reacţie al Alianţei când un stat este atacat. Acum doi ani acest plan era doar pe hârtie, acum s-au făcut paşi concreţi”, au explicat pentru Hotnews.ro sursele citate. Potrivit acestora, dezvoltarea planului de contingenţă înseamnă mai multă securitate pentru România.

Nu e clar însă în ce constă în mod concret dezvoltarea acestui plan, cel mai probabil ar putea fi vorba de stabilirea în clar a ţărilor care trimit trupe şi a numărului acestora în caz că România ar fi atacată.

Declaraţia comună a summit-ului NATO de la Varşovia, care încă se negociază la această oră, ar urma să mentioneaze şi operaţionalizarea deplină a bazei de la Deveselu care va trece sub comandă Aliaţilor, au mai explicat sursele citate.

 

Share