home SPORT OLIMPIADA BEIJING: Fete de bronz la gimnastica!

OLIMPIADA BEIJING: Fete de bronz la gimnastica!

Share

Dupa o lupta la baioneta cu gimnastele ruse, echipa feminina a Romaniei, cu Sandra Izbaşa (foto), Steliana Nistor, Andreea Grigore, Andreea Acatrinei, Gabriela Drăgoi şi Anamaria Tãmârjan, a castigat medalia de bronz, la Jocurile Olimpice de la Beijing.

M-am trezit special la cinci si un sfert dimineata, ca sa le vad pe fete evoluand si sa le tin pumnii si, deopotriva, sa simt si sa traiesc, odata cu handbalistele noastre, un rezultat mare.

Partea rea este ca, urmarind cele patru mari echipe de gimnastica artistica feminina de la acest concurs (China, Statele Unite, Romania si Rusia, in ordinea clasamentului final pe echipe), am constatat ca acest clasament a respectat cu acuratete robustetea, calitatile tehnice si siguranta executiilor si mai putin valoarea artistica a acestora.

Din punctul meu de vedere, dupa clasamentul elegantei (ca doar inca se numeste gimnastica artistica) ar fi trebuit sa fim pe locul al doilea, dupa rusoaice, urmate de americance si chinezoaice. Cu exceptia ex-rusoaicei Anastasia Liukina, care mi s-a parut cea mai gratioasa prezenta din concurs.

Dar sa iau pe rand echipele. La reprezentativele Chinei, Statelor Unite si Rusiei am vazut acelasi sindrom al robotului pe care il constatam pe vremea sotilor Marta si Bela Karoly la fetele noastre. Intrau in exercitiu extrem de crispate si supraconcentrate, de parca ar fi fost ultimele secunde din viata lor.

Totul bazat pe reflex, evolutii extrem de fizice, aproape complet lipsite de gratie si feminitate, in primul rand la chinezoaice, dintre care cel putin una mi s-a parut ca este sub varsta minima admisa in competitie.

La americance am vazut aceeasi atmosfera de teroare secreta in privire fetelor, pe care o constatam pe vremea Nadiei Comaneci. Am facut legatura cu marturisirile lui Dominique Moceanu, care spunea ca sotii Karoly sunt niste zbiri care impun teroarea.

Nu pot fi de acord cu acest mod de lucru, indiferent cat de grozave sunt rezultatele. Performanta se obtine prin teroare este un dicton pentru care nu am organ. Am fost multumit, din acest punct de vedere, de atmosfera relaxata, de prietenie si concentrare, din lotul nostru, vizibila si manifesta pe tot timpul competitiei.

Trebuie totusi sa remarc ca fetele noastre par cele mai fragile din cele patru loturi. De asemenea, oarecum ezitante, probabil din cauza temerii de accidentari, iar aceasta influenteaza notarea. O notare care mi s-a parut sfruntat de dezavantajoasa, in primul rand pentru echipa Romaniei.

Nejustificat, fara nici o ratare, am obtinut note extrem de mici, iar rusoaicele nejustificat de mari. Americancele, care mi s-au parut putin mai bune decat romancele, nu au fost in nici un caz cinci puncte peste fetele noastre (186,525 la 181,525), insa au fost punctate cu note excesiv de mari fata de cum au evoluat.

Cele mai gogonate note uriase au fost obtinute de chinezoaice, care probabil ca ar fi ocupat pana la urma tot locul I, pentru ca au fost intr-o forma deosebita, dar 188.900 mi se pare oricum un punctaj cumulat fantastic, fata de ceea ce am vazut de facto.

De prea multe ori in gimnastica, indiferent de cum s-a punctat si de inasprirea criteriilor si modului de acordare a notelor, am avut impresia ca acordarea unei note sau a alteia este asa, un gumilastic, de care fiecare trage cum vrea, in toate directiile, in functie de interesele globale.

O nota proasta pentru Jocurile Olimpice (sportive), fata de ceea ce s-a intamplat la competitia olimpica corala de anul acesta. Trebuie sa fiu crezut pe cuvant: era plin de chinezi, in primul rand de formatii chinezesti, care efectiv au invadat Grazul.

In pofida acestui fapt, organizatorii de la Graz au aratat ca respecta creatia artistica veritabila. Una pe care chinezii au o tendinta binecunoscuta de a o inlocui cu reproducerea sa tehnica, rece, automata, prin tendinta lor recunoscuta de a mima performanta.

Choir Olympics a trimis la medalii formatiile chinezesti bune si foarte bune in buzunare special amenajate pentru evolutiile asiaticilor, greu de clasificat dupa criteriile artistice ale europenilor.

Cand iti vin cu balaurul pe scena, ori cu dans si cant coral simultan, intr-o formatie de 50-100 de copilite, care nu inteleg mare lucru din ce fac acolo si pentru ceea ce fac au fost chinuite ca hotii de cai ani in sir, infiintezi o categorie libera speciala pentru astfel de experimente…

Citeşte şi
Hackerii ruşi militari au atacat informatic câteva sute de computere folosite de autorităţi la Jocurile
"Ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioşi, la
Oamenii de stiinta au avertizat marti ca activitatea solara ar putea perturba serios Jocurile Olimpice
Un sistem puternic de pregatire atletica, unii sustin ca uneori brutal, este responsabil pentru succesul
Sandra Izbasa a impresionat azi la proba de sol, cu un exercitiu excelent, care a
Cele 9 romance din echipa de opt rame + carmaci, printre care se afla si
Nationala de handbal a Romaniei a fost invinsa pentru prima data, de cand a intrat
Maratonista Constantina Dita-Tomescu a castigat medalia de aur! Performanţă extraordinară pentru Constantina, care, la 38
Canotoarele române Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu au câştigat medalia de aur, cu timpul 7:20.60,
Pentru reporterii si turistii care viziteaza Beijing-ul in perioada jocurilor Olimpice, a fost pus la
Share