Rapid Bucureşti nu este echipa nici unui grup etnic din România sau din lumea asta. Este o stare de spirit aparte.
Un mare club legendar românesc, care şi-a câştigat prestanţa extraordinară prin dăruirea suporterilor săi formidabili.
Rapid Bucureşti nu este echipa nici unui grup etnic
Dincolo de porcăriile incalificabile ale lui Gigi Becali, pentru care am tot dispreţul din lume, recent, a avut loc o evoluţie.
Sâmbătă, fostul mare jucător Dorinel Munteanu, antrenor al echipei Oţelul Galaţi, a avut, exact aşa cum scrie DigiSport, un derapaj rasist:
Nu am intrat în conflict cu fanii Rapidului. Vocabularul este unul care li se potrivește. Ce să zic? Îi știu de mult, sunt extraordinari, fac atmosferă super bună. Îmi sunt simpatici. Nu toți, unii au fost așa, mai bronzați puțin.
Citeşte şi: Rapid Bucureşti a fost furat de cel puţin două titluri
Adică ţigani sau, cum se spune în România, rromi. Adică aceia dintre suporterii Rapidului care sunt ţigani nu-i sunt simpatici. L-a luat gura pe dinainte la nervi. Reprobabil.
Nu vom discuta acum despre reziduurile rasiste care există în mulţi români, fără ca aceştia să fie însă rasişti. Cred că aşa stau lucrurile cu Dorinel, dar mai credeam că are inteligenţa ca, chiar şi atunci când a fost nervos, după un meci pierdut, să nu spună cu glas tare chiar tot ce-i trece prin cap.
Dan Şucu, acţionarul majoritar al Rapidului, reacţionează. Frumos. Face o promisiune care mă bucură, dar scapă şi el hăţurile a aceea ce spune:
Citeşte şi: Peluza FCSB, înaintea meciului cu Rapid: “Să dăm binețe înaripatelor!”
Echipa asta a țiganilor da, echipa țiganilor, o voi transforma alături de colegii mei în echipa numărul 1 din România.
Mă bucur, aşa cum deja am spus, că vrea să facă asta cu Rapid. Aş mai spune că eu îmi doresc, pe lângă ca Rapid să fie cea mai mare echipă de fotbal din România, ca şi FCSB, şi Farul, şi CFR Cluj şi cine va mai fi să joace cât mai bine cu putinţă, astfel încât Rapid să fie, ca echipa numărul 1 a României, un club european foarte puternic.
Dar la partea cu “echipa ţiganilor” Dan Şucu a dat cu SUV-ul în zid. Eu înţeleg ce a vrut să spună:
Citeşte şi: Nemţeana Giuleşteana. Rapid Bucureşti are propria sa marcă de bere
Echipa asta, despre care s-a spus că e a țiganilor, da, echipa asta aşa-zisă a țiganilor o voi transforma alături de colegii mei în echipa numărul 1 din România.
Asta a vrut să spună, dar, exprimându-se incomplet, eliptic, se înţelege că el crede că Rapid este echipa ţiganilor, iar aici am câteva lucruri de spus.
PRIMO Aşa cum am mai spus şi altădată (asta nu îi este adresat lui Şucu, ci acelora care scapă rasismul din lanţul în care-l ţine legat, în curtea sa), dacă cineva se leagă de ţigani, atunci voi reacţiona imediat, spunându-i, nemilos:
De partea celui linşat
“Şi eu sunt ţigan. Nu te uita la mine, că sunt blond, cu ochii albaştri, că nu sunt cu pielea mai pigmentată. Dacă eşti rasist, îţi spun că există şi ţigani blonzi, cu ochii albaştri”.
Aşa cum, în general, dacă cineva se leagă de oricine care e de etnie sau de religie diferită faţă de el, trec imediat de partea celui linşat.
SECUNDO Rapid Bucureşti a fost înfiinţat din dragoste pentru fotbal, pe 25 iunie 1923, de către un grup de ceferişti de la Atelierele Griviţa, din Bucureşti, de lângă linia ferată, sub numele de Asociația culturală și sportivă C.F.R..
Echipa oamenilor obişnuiţi
Dincolo de linie, în cartierul Giuleşti, erau foarte mulţi etnici rromi, care au început să vină la meciurile echipei, pe care o simţeau aproape, fiind echipa oamenilor obişnuiţi din Bucureşti, spre deosebire de Venus sau Unirea Tricolor Bucureşti.
TERZO Rapid Bucureşti are farmecul vieţii, aşa cum a spus George Copos, un om vinovat pentru falimentul trecut al clubului, dar care aici are dreptate, fără doar şi poate.
Atunci când cântă tribunele, te ie cu capul şi intri în altă dimensiune, iar dacă eşti pe teren devii mai bun decât valoarea ta fotbalistică cu câteva clase sportive.
Dimensiunea Rapid
Aşa se explică faptul că o serie de jucători legendari ai Rapidului, ca Marian Ioniţă, Bebe Năsturescu, Marinel Râşniţă (3 selecţii la România U21), Fănel Ţâră sau Nae Manea (1 selecţie la România, echipa mare) nu au avut aproape deloc selecţii la Naţională.
Când îi scoteai din potcoava Giuleştiului, când nu îi mai trimiteau în altă dimensiune suporterii aceştia fantastici, nu mai aveau aceeaşi valoare. Dacă dimensiunea a IV-a e cea temporală, a V-a a universului SF şi a VI-a a creaţiei, atunci sigur dimensiunea a VII-a este a Rapidului.
Aşa ceva nu există decât la mari cluburi din lumea asta, cum este FC Liverpool, unde o tribună întreagă îţi cântă că nu vei fi singur niciodată.
Cum să nu iubeşti Rapidul, clubul la care juca Bebe Năsturescu, care, când alerga pe extrema dreaptă, pentru că era un timid, striga, ca să se încurajeze: “Hai, Bebiţăăăă! Eşti cel mai bun, Bebiţăăăă! Nimic nu-ţi stă în caleeeee!”, spre uimirea adversarului direct?
===
Trebuie să învăţăm să-i respectăm pe ceilalţi pentru ceea ce sunt, aşa cum sunt, indiferent de etnie, religie şi celelalte diferenţe.
Cei care nu fac asta, îmi pare rău că trebuie să o spun, fac parte din România trecutului. Iar Rapid, acum, cu Dan Şucu, s-a înscris pe orbita pe care evoluează România viitorului.