CHINA. DREPTURILE OMULUI: Inca un aparator al drepturilor omului arestat

Share

Un alt aparator al drepturilor omului din provincia Heilongjiang, Yuan Xianchen, a fost arestat sub acuzatia de incitare la subminarea puterii de stat, cu peste o luna in urma.

Avocatii sai au criticat autoritatile, pentru ca nu au prezentat nici un document legal familiei sale, informeaza Epoch Times.

In luna martie a acestui an, Yang Chunlin, un activist pentru drepturile omului din Heilongjiang, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si doi de privare de drepturi politice, pentru ca si-a sustinut cauza cu sloganul: “Noi nu dorim Jocuri Olimpice, noi dorim drepturi ale omului”. Alti reprezentanti ai drepturilor omului, care i s-au alaturat lui Yang in boicotarea Jocurilor Olimpice din Beijing, au fost de asemenea suprimati de autoritati.

Sotia lui Yuan, doamna Zhang, a confirmat reporterului aceste stiri. Ea a declarat: “Am fost arestata in acelasi timp cu sotul meu. Am fost citata, dupa ce ne-au perchezitionat locuinta pe 27 mai, apoi am fost eliberata pe 2 iulie.

Am fost arestata fara prezentarea vreunei acuzatii. Opt zile mai tarziu, am fost acuzata de incitare la subminarea puterii de stat. Procurorii au schimbat apoi acuzatiile in protejarea criminalilor. Am fost eliberata pe cautiOlympic Circles caffs pune cu doar cateva zile in urma”.

Zhang a continuat: “Cand ni s-a spus cu o luna in urma ca sotul meu va fi arestat, eu i-am dat 600 de yuani si l-am rugat sa fuga de acasa. Chiar si asa, el nu a putut evita arestarea in Beijing. El a fost retinut in Beijing si transferat la Centrul de Detentie Nr. 1 pe 30 iunie”.

Cand a fost intrebata daca a primit vreun document legal, Zhang a raspuns: “Chiar si acum autoritatile nu ne-au dat nici un document. Trebuia sa primim o notificare inaintea detentiei. Am cerut una dupa ce am fost eliberata si inca nu am primit nimic. Nu exista nici un document legat pentru aceste arestari”.

Avocatul din Beijing Li Heping a declarat ca autoritatile au luat multe masuri nepotrivite in acest caz. De exemplu, politia i-a arestat pe Yuan si pe sotia sa fara nici un document legal. Politistii nu au avut nici o dovada care sa sustina acuzatiile contra sotiei lui Yuan. Zhang a declarat reporterului ca va lucra cu avocatul ei, pentru a lua masurile legale in vederea rezolvarii problemei.

Intr-un interviu acordat anul trecut, Yuan a declarat presei ca el isi va devota restul vietii pentru a promova democratia in China. El paseste pe urmele lui Yang, in promovarea conceptului democratiei in randul cetatenilor de rand, si spera ca tot mai multi chinezi sa se trezeasca. El a oferit de asemenea sfaturi legale fermierilor locali.

Share