Iranul este în pragul unei revoluţii

Share

Protestele care zguduie Iranul sunt apogeul unor ani de mișcări împotriva regimului, iar femeile sunt în prima linie.

Au existat lupte între poliția iraniană și protestatarii antiguvernamentali din Teheran, în cele mai grave tulburări de acolo, de ani de zile.

O persoană a spus BBC Persian că cartierul ei seamănă cu un câmp de luptă. Protestele, aflate acum în a șaptea zi, au ajuns în alte 80 de orașe.

Un grup pentru drepturile omului a declarat că cel puțin 31 de civili au fost uciși, în timp ce televiziunea de stat a estimat numărul morților la 17.

Tulburările au fost declanșate de moartea unei femei reținute de poliția morală.

Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, din orașul Saqez, din nord-vestul orașului, a murit vineri, la spitalul din Teheran, după trei zile în comă.

Ea se afla în vizită, în capitală, pe 13 septembrie, când a fost arestată de polițiștii de moralitate, care au acuzat-o de încălcarea legii care cere femeilor să-și acopere părul cu un hijab sau batic, iar brațele și picioarele cu haine largi. Ea s-a prăbușit, după ce a fost dusă la un centru de detenție.

Există informații că ofițerii au bătut capul doamnei Amini cu o bâtă și au lovit-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a spus că nu există dovezi ale vreunei maltratări și că a suferit „insuficiență cardiacă bruscă”.

Într-un interviu acordat BBC Persian, tatăl doamnei Amini, Amjad, a spus că autoritățile nu i-au permis să vadă tot corpul ei după ce a fost învelit pentru înmormântare, când doar fața și picioarele ei erau vizibile.

„Au fost vânătăi pe picioarele ei”, a spus el, adăugând că le-a cerut medicilor să le examineze, dar nu a primit niciodată răspuns.

Domnul Amini a respins, de asemenea, afirmațiile ministrului de interne și ale directorului de medicină legală din Teheran, potrivit cărora fiica sa avea probleme de sănătate preexistente.

“Ei mint”, spuse el. „Nu a fost deloc la niciun spital în ultimii 22 de ani, în afară de câteva boli legate de răceală”.

Share