Dunajska Streda, adversara FCSB, Sepsi de Slovacia, e finanţată de Ungaria

Share

Următoarea adversară a FCSB, în Conference League, este echipa slovacă Dunajska Streda, un fel de Sepsi OSK central-europeană, pentru că este finanţată de Budapesta.

Politica din Transilvania a lui Viktor Orban se replichează și în alte țări, în regiunile cu minorităţi de limbă maghiară. Sepsi din Slovacia poate fi considerată Dunajska Streda.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, dar și oligarhii maghiari pompează milioane de euro în adversara FCSB.

Dunajská Streda (în maghiară Dunaszerdahely, în germană Niedermarkt, în traducere din slovacă și maghiară, Miercurea Dunării) este un oraș cu 28.000 locuitori, dintre care 79,75% maghiari, 15,26% slovaci, 1,50% romi și 0,63% cehi.

Orașul este în Regiunea Trnava. Stadionul echipei se numește MOL Arena (adică acolo există finanţare de la compania de stat maghiară MOL), iar localitatea este înfrățită cu Odorheiu Secuiesc.

Guvernul maghiar investește zeci de milioane de euro în fiecare an, în comunitățile maghiare din țările vecine.

Documentele arată că doar o singură agenție a guvernului maghiar – Gabor Bethlen Fund – a alocat peste 144 de milioane de euro unor entități din Slovacia, din 2011 încoace.

„Banii au fost trimiși către organizații culturale, Biserica Creștină Reformată, pentru reconstrucția școlilor și grădinițelor, mass-media, dar Budapesta a susținut și simboluri importante – clubul de fotbal slovac FC DAC Dunajská Streda și academia sa de fotbal.

De asemenea, mii de euro au ajuns în conturile organizațiilor legate de politicienii maghiari slovaci”, scriu anumite site-uri de la Bratislava.

Fotografie de mai jos este din anul 2016. Este Sectorului VIP al noului DAC Football Arena, finanțată parțial de MOL, din Dunajska Streda.

ProSport a identificat in imagine fiecare persoană relevantă din poza publicată de site-ul www.paraméter.sk.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán, așezat lângă prietenul său, persoană influentă din comunitatea maghiară slovacă, proprietar al DAC și director al rafinăriei Slovnaft/MOL Oszkár Világi, iar în jurul lor sunt magnatul Zsolt Hernádi legat de Fidesz, Gyula Bárdos (șeful Csemadok, SMK politician), József Menyhárt (președintele partidului SMK), Árpád Érsék, fost ministru al transporturilor (partidul Most-Híd), mai departe de Orbán și Világi se află Béla Bugár, politician veteran slovac maghiar (fost președinte al Most-Híd).

În spatele lui Orbán, doi oligarhi slovaci importanți s-au conectat la partidul Smer-SD Ivan Kmotrík, proprietarul clubului de fotbal Slovan și Vladimír Poor, pe atunci proprietar al clubului de fotbal Spartak Trnava.

În Slovacia, aproximativ 450.000 de persoane aparțin minorității maghiare (Census 2011), ceea ce reprezintă mai mult de 8% din populație.

Este a doua comunitate maghiară ca mărime din afara Ungariei. Maghiarii care locuiesc în Slovacia trăiesc în principal în sudul țării, în regiunile de-a lungul graniței cu Ungaria.

Share