Iar a obţinut TelDrum contract de la CJ Teleorman…

Share

CJ Teleorman a semnat cu TelDrum, la jumătatea lunii mai, un contract de 12,4 milioane lei, pentru întreținerea drumurilor din estul județelui, pe timp de vară.

DNA susține că este controlată, prin interpuși, de Liviu Dragnea, fostul președinte PSD. Societatea a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție.

După ce în 2018 TelDrum SA a intrat în insolvență, trei dintre oamenii-cheie din societate au preluat firma, care ulterior a prins contracte publice de zeci de milioane de lei, în Teleorman.

Contractul din mai 2022 este parte a unui acord-cadru pe patru ani atribuit în 2019, de Consiliul Județean (CJ), și împărțit în două loturi (pentru drumurile din estul, respectiv vestul Teleormanului), ambele câștigate de Te Drum SA.

În cei patru ani, TelDrum urmează să încaseze în total circa 110 milioane de lei.

Oficial, TelDrum SA îi are ca acționari majoritari pe Petre Pitiș (54%) și Liviu Lucian Dobrescu (44,6%).

În anul 2020, DNA a afirmat că, pe vremea când era președinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea ar fi inițiat un grup infracțional organizat, care a avut ca scop obținerea de contracte din fonduri publice, lucru care a dus la privatizarea Tel Drum SA (anterior deținută de CJ), societatea ajungând ”prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea (…)”, prejudiciul creat bugetului public fiind de 31,3 milioane de lei.

Presa a dezvăluit că Pitiș și Dobrescu au fost colegi de facultate cu Dragnea, primul fiind ”prieten și om bun la toate” pentru fostul lider social-demicrat.

În acest dosar, aflat încă în anchetă, societatea TelDrum este inculpată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale) și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În 2017, în alt dosar, DNA a trimis în judecată societatea TelDrum SA, pe Pitiș și pe Floarea Neda, asociat minoritar, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul fiind de 4,8 milioane lei.

Dosarul se află în pronunțare pentru 18 august, la prima instanță de fond. La puțin timp după această trimitere în judecată, Tel Drum SA a intrat în insolvență, înregistrând pierderi din ce în ce mai mari, care au culminat anul trecut, când au ajuns la 24,3 milioane de lei.

Între anii 2019 și 2021, numărul de angajați a scăzut de la 437 la 313.

Actualul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Ionuț Andrei Gâdea, afirmă că, în condițiile în care comisiile de recepție a lucrărilor au mers pe teren și și-au dat avizul, înseamnă că firma a făcut treburile pentru care este plătită.

În privința asocierii de către DNA a Tel Drum SA cu Dragnea, Gâdea a afirmat că nu s-a implicat în derularea atribuirii contractelor, acestea fiind sub apanajul unor comisii, în activitatea cărora nu a intervenit niciodată.

În septembrie 2020, doi dintre asociații de la Tel Drum (Lucian Liviu Dobrescu și Mirela Panaitov), alături de Nicoleta Dan (fostă Pene), director comercial în firmă, au preluat 90% din părțile sociale ale Team Star Sud 2019 SRL, o firmă de construcții care a aparținut, la un moment dat, unui director din Tel Drum.

Ulterior, Team Star Sud 2019 SRL, în calitate de unic ofertant sau în diferite asocieri, a semnat contracte de circa 140 de milioane de lei cu instituții publice cum ar fi Primăria Alexandria, Consiliul Județean Teleorman, Direcția Regională de Drumuri București sau Primăria Videle.

În 2020, cifra de afaceri a Team Star Sud 2019 SRL a fost de 19,6 milioane de lei, iar, anul trecut, de 17,9 milioane lei, în cei doi ani profiturile nete fiind de 2,3, respectiv 2,5 milioane lei, adică de circa cinci ori mai mult decât în 2019, înainte de preluarea de către grupul din Tel Drum SA. Petre Pitiș nu a putut fi contactat, o reprezentantă a societății afirmând că se află în concediu.

Întrebat despre potențialele legături cu Tel Drum SA, Alexandru Lucian Stoica, administratorul Team Star Sud 2019 SRL, care a preluat recent 10% din părțile sociale ale firmei, a declarat că societatea sa este independentă și că, până în urmă cu trei luni, nu știa dacă nu cumva va trebui să dea afară angajați.

Share