home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Pesky Gee, “Season of the Witch” (1969)

DINAMITA MUZICALA: Pesky Gee, “Season of the Witch” (1969)

Share

Septetul englez din Leicester Pesky Gee are o poveste interesanta si semnificativa pentru muzica progresiva si felul in care a evoluat aceasta in lumea anglo-saxona.

Asa cum am vazut, in Italia si Germania au existat numai cateva mari grupuri de muzica progresiva care au reusit sa supravietuiasca probei timpului, care, din pacate, in lumea capitalista inseamna sa reusesti sa-ti vinzi marfa.

In rest, daca urmarim scena KrautRock sau Italian Symphonic Prog, sesizam o miscare haotica a unor insi extrem de talentati, care au alergat dupa idealuri, muzica inalta si la un moment dat au cazut la datorie, in numar prea mare, in popul italian. “Cotoi pe casa”, cum s-ar spune.

In schimb, grupurile anglo-saxone au fost mult mai pragmatice. Chiar sacrificand din valoarea muzicala.

Uneori, in lumea capitalista este atat de obscen sa faci muzica, incat mai bine nu mai faci, decat sa te prostituezi. Pesky Gee a fost un experiment muzical nereusit din punct de vedere comercial: au scos un album, apoi s-au desfiintat.

Nucleul dur al grupului a invatat lectia si a constituit un alt grup, mult mai cunoscut si mai durabil, numit Black Widow, care a facut un HardRockProg extrem de melodios, cu discutate si discutabile accente sataniste.

Pesky Gee a inceput in anul 1966 cantand in cluburi. Prin anul 1969, cand si-au lansat singurul lor album, “Exclamation Mark”, la Pye Records (intentia era ca albumul sa se numeasca, pur si simplu, ‘!’, dar a intervenit compania producatoare, care stia mai bine cum e cu treaba asta numita grafica la un album de cult-music), au devenit ceea ce poate fi descris ca un grup de ProgRhythm’NBlues, cu un sunet foarte Heavy.

Una peste alta, cam caracterizarea a ceea ce a insemnat unul dintre curentele progresive preferate mie, HeavyProg.

Mai tinem minte nebuniile muzicale marca Rare Bird, care pun peste WhiteBlues-ul britanic orga Hammond, pe care se faceau prin anii ’60 multe minunatii, aduse la paroxism de Keith Emerson si Rick Wakeman.

Pesky Gee era format din Jess “Zoot” Taylor (orga Hammond), Jim Gannon (inlocuit de Chris Dredge in primavara anului 1969) (chitara).

Mai era Clive Jones (saxofon si flaut). Imitand-o pe Janis Joplin & Her Holding Co., ori pe Grace Slick de la Jefferson Airplane, ori pe Jerney Kaagmann de la Earth & Fire, ori poate pe Annie Haslam de la Renaissance, Kay Garret facea solistica.

Grupul s-a destramat in septembrie 1969 si s-a transformat in Black Widow, cum am spus, debutand in acelasi an cu albumul “Sacrifice”. Dar… prea multe vorbe. Muzica e mai buna. Sa ascultam deci Pesky Gee. Merita.

Citeşte şi
In 1969, in Marea Britanie a luat fiinta un grup legendar, numit The Strawbs. Primul
Rick Wakeman este unul dintre cei mai cunoscuti dintre muzicienii de progresiv din lume si
"The Sage", balada superba a supergrupului Emerson, Lake & Palmer, de pe albumul live "Pictures
The Nice a fost trupa lui Keith Emerson, inainte sa fondeze marele supergrup Emerson, Lake
Trupa suedeză ABBA va susţine un nou concert. Dar pe scenă nu vor ieşi membrii
Trio-ul de aur al rock-ului românesc, Iris - Holograf - Compact, se reunește în spectacolul
Dan Teodorescu recidivează cu un nou hit al trupei sale, Taxi. Acest nou hit se
V-aţi lămurit cu PSD? Revolution. V-a ajuns? V-a fost de-ajuns? Revolution. Aţi înţeles acum ce
Noul Voltaj al lui Călin Goia a rupt Internetul cu această melodie superbă, "10 Zile",
Ascultăm Bloodwyn Pig, o trupă britanică apărută după prima sciziune a lui Jethro Tull. Pur
Share