DINAMITA MUZICALA: Baker Gurvitz Army, “Memory Lane”

Share

Baker Gurvitz Army a fost un grup englez categorisit indeobste in genul rock, insa legaturile acestuia cu mari nume din muzica de gen sunt atat de ample, incat este foarte greu sa reduci muzica BGA numai la atat.

Fostii membri The Gun si Three Man Army Paul Gurvitz si Adrian Gurvitz si-au unit fortele cu ex-tobarul Cream Ginger Baker in anul 1974. Lucrurile nu au mers deloc bine pentru Ginger, de la disparitia propriei sale trupe, Ginger Baker’s Air Force.

Fratii Gurvitz cautau si ei o noua cale de afirmare, dupa despartirea de The Gun. Cand Cream s-a desfiintat, in anul 1968, Ginger Baker a fost invitat sa cante in Blind Faith, care s-a format in anul urmator.

In pofida muzicii grozave facute de Ginger, Eric Clapton si Stevie Winwood, din care am avut placerea sa va ofer “Do What You Like” acum cateva zile, Blind Faith nu a avut si succes de casa si s-a desfiintat dupa un singur album lansat, iar Baker a decis sa-si infiinteze propriul grup, Ginger Baker’s Airforce, in anul 1970.

Acest supergrup a inclus in randurile sale multi prieteni si muzicieni favoriti ai lui Ginger, ca Graham Bond, Phil Seamen, Denny Laine si Steve Winwood. Ginger Baker’s Airforce a inregistrat doua albume live, dar costul intregului proiect a devenit mult prea mare si Ginger a fost nevoit sa inchida portile la o afacere dezastruoasa pentru un supergrup fabulos ca featuring.

In 1974 insa a aparut o raza de speranta, ca marele talent al acestui muzician, usor de remarcat in clipul embedat aici, poate fi folosit in Baker Gurvitz Army. Primul album al grupului a fost lansat in acelasi an si avea caracteritic un amestec de HeavyRock dinamic, teme de chitara si reprize impresionante de percutie marca Ginger Baker.

Grupul a inregistrat inca doua albume, Elysian Encounter si Hearts on Fire. Dar n-a fost sa fie, pentru ca de data asta s-a intamplat nenorocirea ca managerul grupul a murit si BGA s-a desfiintat in acelasi an.

Apoi Ginger Baker a mai format un grup, numit Energy, iar numele sau a fost asociat si cu celebrele grupuri de rock progresiv Atomic Rooster si Hawkwind.

Despre Ginger pot spune atat: ce pacat ca talentul sau a fost mult mai mare decat micimea industriei muzicale, conduse de pradatori, dintre care astazi se remarca, de exemplu, Tommy Motola de la Sony Music.

Cat despre Baker Gurvitz Army, ascult muzica acestui grup cu placere. Sunt impresionat nu numai de performantele lui Ginger, ci si de expresivitatea agitata, in maniera Stevie Winwood, a solistului Adrian Gurvitz.

Share