Krugman si glontele pe care tot incercam sa ni-l tragem in cap

Share

Aici am preluat un articol despre previziunile lui Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie in anul 2008, despre soarta economiei globale.

Am facut acest lucru pentru ca tipul spune niste lucruri care ne afecteaza direct:

Preţul convingerii guvernelor, că o mărire a impozitelor şi o scădere a consumului vor conduce la creştere economică, va fi plătit de zeci de milioane de şomeri.

Defapt, Krugman ne explica in ce fel anume am mai incercat sa ne tragem un glonte in cap si s-ar putea sa nu fi reusit, in pofida incercarilor insistente pe care le tot facem de la o vreme.

In urma cu putin timp, lucru care se uita complet acum, cand mass-media mogularda critica Executivul pentru ca mareste TVA, Executivul nu voia sa mareasca TVA, ci sa mai scada si pensiile.

Exact ca sa nu fie obligat sa mareasca taxarea.

Acest lucru ar fi micsorat si mai mult consumul. Era o masura contraciclica. Afacerile erau incurajate indirect, prin pastrarea TVA la acelasi nivel, chiar daca ciclul tinde spre incetinirea activitatii economice si scaderea a doua categorii de venituri: salariile bugetarilor si pensiile, ar fi dus la accentuarea tendintei.

Micsorarea acestei categorii de cheltuieli ar fi readus totusi, cel putin matematic, bugetul Romaniei in limite normale. Evident, o restructurare profunda a structurii institutiilor de stat (intre ele aflandu-se in primul rand cele guvernamentale) ramanea si ramane necesara si ar fi trebuit sa fie facuta de mult, cum am explicat de mult timp.

Majorarea TVA este o masura luata de guvern, pentru ca nu a fost lasat de Opozitie sa micsoreze pensiile, atacand la Curtea Constitutionala o lege dura, radicala, dar absolut necesara. Ea este o masura prociclica.

Noroc ca nu este atat de toxica, asa cum si-ar dori mogulii si fortele politice reactionare (pentru ca aceasta sunt, forte politice reactionare, este o realitate), din motive pe care le-a explicat bine Adrian Panaite aici.

Cred insa ca in realitate reactionarii despre care pomeneam doresc sa nu facem, pe cat posibil, nimic, sa ne pastram labartosenia bugetara actuala, pe cat cu putinta, ca sa dam faliment cu tara. De aceea vor sa atace acum si constitutionalitatea cresterii TVA.

Defapt, reactionarii ataca la Curtea Constitutionala scoaterea tarii dintr-o profunda criza. Este criminal, dar asta cred ca este.

Share