Cum sa predici ca un expert – exemplul Papa Francisc

Share

Papa Francisc are un stil aparte privind modul in care transmite Evanghelia. Foloseste cuvinte simple si este un exemplu pentru multi altii. La o scurta analiza, papa foloseste de cateva reguli simple pentru a realiza o predica interesanta, un discurs bun.

Cateva dintre referintele pentru a realiza o predica au legatura cu aspecte precum:

  • Scurt si la subiect

Cand incepi sa te simti incomod in postura pe care o ai, fie ca stai asezat, fie ca esti in picioare,  mintea are un blocaj incepand cu momentul in care nu mai suporti. Asadar, regula numarul unu este ca predica sa fie scurta, usor de tinut minte si cu un impact scontat.

Poate avea ca punct de plecare Scriptura, iar de fiecare data cand iti vor reveni in minte acele randuri te vei gandi si la semnificatia predicii pe care ai auzit-o.

  • De actualitate

Este adevarat ca sunt si schite de predici din care te poti inspira, dar cel mai bine predica cu adevarat apreciata are legatura cu actualitatea. Generatiile actuale si preocuparile lor, conflictele intre generatii, cu ce se confrunta comunitatea crestina sunt rand pe rand aspecte care pot fi incluse ca tematici de actualitate in predica. Pana la urma semnificatii religioase exista in orice moment si aspect al vietii, doar ca nu ne dam seama.

  • Scriptura prinde viata

Prin analogie, pasajele din Biblie pot fi expuse altfel. Mai ales in randul tinerilor sau a copiilor este mai usor sa intelegea anumite cuvinte biblice si semnificatii cand le sunt conturate povesti si intamplari. Practic un farmec aparte in predica il are modul in care oratorul expune Scriptura altfel decat asa cum o stim ca pe o relatare de evenimente si atat.

Spre exemplu, despre stradania de a gasi ceva pierdut se poate spune ca trebuie sa depunm energie pentru a cauta in viata darurile primite de divinitate cu acelasi interes cu care am cauta bani pierduti prin casa sau un animal de companie pierdut. Lucrurile la care tinem atat de mult nu sunt de fiecare data doar cele materiale si palpabile, ci au legatura cu sentimente si stari sufletesti, cu inzestrarea omului de a fi rabdator, pacifist etc. Trebuie doar sa cautam, la propriu si la figurat, care sunt acestea.

  • Tine minte importanta predicii

Cand este realizata o predica trebuie tinut cont ca aceasta are importanta sa, trebuie sa fie o lectie expusa altfel. Este vorba si de necesitatea de a pune pasiune in acele randuri, de a analiza fiecare cuvant, de a nu include neologisme dintre cele mai grele sau prea multe citate. Aceste lucruri vor ingreuna intelegerea publicului despre mesajul transmis.

Nu trebuie subestimata importanta unei predici. Aceasta poate rezuma intreaga activitate din biserica, este poate ceea ce intregeste sentimentul de uniune cu biserica. Pentru a dobandi succes in a predica, papa Francisc poate fi urmarit intrucat este un exemplu pozitiv despre cum trebuie raspandit cuvantul Domnului.

Share