Comus, “First Utterance” (dinamita muzicală, PsychFolk)

Share

Pentru cine are nervii tari şi este experimentat îm audiţii de specialităţi, Comus, “First Utterance” este un album ce nu trebuie ratat niciodată. Aparent, această muzică este, structural, un FolkProg tipic.

Dar peste acest Folk Progressive de o calitate indiscutabilă, Comus adaugă tone de muzică cultă. Pasajele de acest tip sunt suprapuse şi “subtitrate” cu comentarii muzicale de coşmar melodic.

Comus şi expresia artistică prin coşmarizare

Aceasta este exprimarea cea mai potrivită. Aceste comentarii creează o atmosferă psychedelică. Un soi de Psychedelic Nightmare Progressive, că altfel nu pot ca să-i spun. Vioara băzăie ca un tăun enervant, vocea feminină solo (Bobbie Watson) şi cea masculină solo (Roger Wootton) joacă tananika pe sunet.

Notele muzicale de la finalul fiecărui vers sunt prelungite exagerat de mult. Solista foloseşte vocea undeva la jumătatea distanţei dintre tehnica lui Jerney Kaagmann de la Earth and Fire şi cea a lui Annie Haslem de la Renaissance.

Totuşi, acest album se termină aşa, într-un fel de coadă de peşte, ca şi cum s-ar fi intrat brusc în pană de bandă de magnetofon la tragerea masterului.

Trupă britanică, idei fixe muzicale tipice

Comus a fost o trupă britanică, despre care expertul muzical Bryan Adair de la ProgArchives spune că era un fel de Jethro Tull mult prea deranjat la cap. La albumul de debut, “First Utterance”, pe care poate că aţi rezistat psihic să-l ascultaţi până la capăt, trupa avea urmîtoarea componenţă:

Roger Wootton (care de asemenea a şi scris majoritatea materialului muzical de tip hololo) la chitară şi voce
Andy Hellaby la chitară
Colin Pearson la vioară şi violă
Bobbie Watson la percuţie şi voce
Rob Young la flaut şi oboi
Glen Göring contributor la chitară

Trupa a avut un mare succes cu primul rău album, după care a încercat să meargă pe aceeaşi linie inovatoare. Să ţină steagul la fel de sus. Dar ce poţi să faci după ce te-ai lansat cu o asemenea capodoperă a genului?

Share