Pentagonul îşi măreşte bugetul sub ameninţarea Rusiei

Share

Activitățile militare în creștere în întreaga lume ale Rusiei îngrijorează Pentagonul. Oficiali americani de top au declarat că remodelează planurile privind bugetul Apărării. Scopul este a aborda mai bine ceea ce consideră acum a fi cea mai presantă amenințare la adresa securității SUA.

Rusia este amenințarea numărul 1 pentru Statele Unite. Avem de a face cu un număr de amenințări. Dar Rusia ar putea fi, din cauza aspectului nuclear, o amenințare existențială pentru Statele Unite.

, a declarat secretarul Forțelor Aeriene, Deborah James.

James, șeful operațiunilor navale, amiralul John Richardson, și subsecretarul de stat la Pentagon cu achizițiile, Frank Kendall, și-au exprimat îngrijorarea față de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei.

Pentagonul, în contradicţie cu ideile lui Trump despre relaţiile cu Putin

Comentariile lor intervin în timp ce Pentagonul finalizează o evaluare de securitate clasificată pentru Trump. Acesta a promis să crească cheltuielile de apărare ale SUA și să construiască legături mai apropiate cu Putin.

Diplomați europeni se tem că Moscova ar putea folosi timpul dinainte de învestirea lui Trump pentru a lansa mai multe ofensive. Acestea ar putea fi în Ucraina și Siria.

Pentagonul nu a oferit detalii cu privire la modul în care aceste preocupări ar afecta bugetul. Oficialii americani au subliniat necesitatea concentrarea pe securitatea cibernetică, spațiul, capacitățile nucleare și antirachetă. Aici, Rusia a dezvoltat noi competențe în ultimii ani.

Rusia, activitate militară crescută

Generalul Joseph Dunford, șeful statului major interarme, a declarat la conferință că scopul Rusiei este de a contracara NATO. Moscova doreşte să submineze credibilitatea și să limiteze capacitatea armatei americane de a-și proiecta puterea în întreaga lume.

Richardson a afirmat că Forțele Navale observă o activitate crescută a Rusiei în întreaga lume. El s-a referit la desfășurarea fără precedent a unui grup de nave de luptă în Mediterana. De asemenea, la lansarea de rachete de pe nave în Caspica. Mai sunt activități crescute ale submarinelor în Atlanticul de Nord și o creștere a prezenței navale în Pacific, spune Pentagonul.

Au loc în continuare incidente în care sunt implicate avioane rusești în apropierea unor aparate de zbor americane. Uneori, distanța e de 10 metri, în unele cazuri aceste avioane având un comportament haotic.

Dialog militar sistat

Dialogul dintre ofițeri ai marinei americane și ruse a încetat de la anexarea de către Rusia a Crimeei, în 2014. În timpul Războiului Rece, oficialii americani și ruși erau în contact cu o mai mare regularitate, a spus Richardson.

James este în asentimentul lui Richardson. El invocă incidentele foarte îngrijorătoare, ca atacurile cibernetice ale unor hackeri ruși asupra unor instituții ale SUA.

Richardson s-a mai declarat foarte preocupat și de o relatare a ministrului norvegian al apărării, Ine Eriksen Søreide. Aceasta a declarat că Rusia are acum capacitatea de a tăia rutele de reaprovizionare spre Europa, prin intermediul activităților sale în Arctica.

Share