Ponta îl nominalizează pe Dragnea premier, sfidând legea

Share

Victor Ponta a anunțat că PSD îi are pe lista de premieri pe Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici și Rovana Plumb. Există și alte două-trei persoane, cărora nu le-a dezvăluit identitatea.

Întrebat, într-un interviu, cine sunt propunerile de premier ale PSD, Ponta a spus:

Un membru PSD, candidat în alegeri, de pe o listă pe care știu că se află începând cu Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici, Rovana Plumb, poate mai sunt două-trei nume. (…) Nu va fi Florin Georgescu.

Numirea lui Liviu Dragnea de către Ponta ca fiind pe lista potenţialilor prim-miniştri ste o nouă probă de insolenţă. Legea nr. 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, interzice acest lucru:

Art. 2: Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate (…)

Ponta roieşte nume din burtă, oficial PSD nu a nominalizat nimic

PSD nu a nominalizat oficial niciun nume de premier pe care să i-l propună președintelui Iohannis. Până acum, Liviu Dragnea a declarat în mai multe rânduri că nu este interesat de funcția de prim-ministru.

Recent, Dragnea a spus că, după alegeri, singura funcție de care este interesat este cea de președinte al PSD. Cu toate acestea, surse din interiorul social-democraților spun că prima opțiune pentru funcția de prim-ministru susținut de PSD este Dragnea.

Presa a mai scris că între cei de pe lista PSD pentru funcția de premier s-ar mai afla Vasile Dâncu și Sorin Moisă.

În campania electorală. a existat o dezbatere referitoare la desemnarea de către președintele țării a premierului. PSD susține că partidul aflat pe primul loc este cel care propune prim-ministrul, iar președintele ar fi obligat să-l accepte.

Liberalii au argumentat în această dezbatere că numai un partid care câștigă la urne 50% plus unu din voturi poate propune premierul. PNL îl susține ca premier pe Dacian Cioloș, alături de USR.

Ce prevedere Constituţia

Constituția prevede, la articolul 103:

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Share