Valentin Radu, concert extraordinar de orgă la Atheneul Român

Share

Duminică, 17 noiembrie, la Atheneul Român, începând cu ora 19.00, maestrul Valentin Radu va susţine un concert de orgă.

Radu, care este un artist american de orgine română, va interpreta următoarele creaţii ale compozitorului german Johann Sebastian Bach:

Tocata şi Fuga în re minor, BWV 565
Coralul “Jesu bleibet meine Freude”, BWV 147
Preludiul şi Fuga în mi bemol major, BWV 552
Coralul “Ich ruf zu Dit, Herr Jesu Christ”, BWV 610
Preludiul şi Fuga în si minor, BWV 544
Fantezia şi Fuga în do minor, BWV 537
Largo Siciliano, BWV 596
Passacaglia şi Fuga în do minor, BWV 582

Maestrul Valentin Radu şi-a făcut debutul artistic pe Marea Orgă a Atheneului Român în luna octombrie a anului 1976, cu Integrala Toccatelor de Orgă de J.S. Bach.

Născut în România, Valentin Radu şi-a început studiile muzicale la vârsta de patru ani. La şase ani, şi-a făcut debutul concertistic pe scena Filarmonicii din Bucureşti, într-un recital de pian. La vârsta de nouă ani a concertat cu Filarmonica din Bucureşti, ca solist la pian.

În anul 1973, la 16 ani, a câştigat prestigiosul Concurs Internaţional de Pian de la Roma şi în 1979 Concursul Internaţional de Orgă de la Saarbrücken. În anul 1980 a câştigat medalia de argint la Concursul Internaţional „J.S. Bach” din Leipzig.

Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, maestrul Valentin Radu şi-a dat doctoratul şi masteratul în muzică la Juilliard School of Music, fiind cel mai tânăr doctor în arte muzicale din istoria prestigioasei academii americane de muzică.

În anul 1976, a fondat şi dirijat Juvenes Musici, o orchestră de cameră sub auspiciile Filarmonicii din Bucureşti. În anul 1980 a fondat Orchestra de cameră “The Juilliard Bach Players” şi a iniţiat seria de concerte “Bach at Juilliard” la Lincoln Center din New York.

În anul 1984, maestrul Radu a fost invitat să inaugureze, iar în anul 1985 să înregistreze primul său disc LP solistic la orga refăcută a Capelei Imperiale a Palatului Schönbrunn din Vienna, unde Mozart a fost kapellmeister timp de 12 ani.

Valentin Radu este fondator, director artistic şi dirijor Vox Ama Deus (instituţie americană privată de cultură, formată în prezent din Camerata Ama Deus, Ama Deus Ensemble şi Vox Renaissance Consort), cu performanţe la Kimmel Center, în Philadelphia, dar şi în alte oraşe. Vox Ama Deus îşi aniversează anul acesta 25 de ani de existenţă artistică.

Din anul 1997, a dirijat Ama Deus Ensemble, cu maestrul Dan Grigore, în numeroase concerte de gală de muzică vieneză din Philadelphia. A mai dirijat Ama Deus Ensemble în concertele anuale din Vinerea Mare, de la Basilica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din Philadelphia şi din anul 2002, aceleaşi concerte la Kimmel Center.

Valentin Radu a dirijat numeroase orchestre şi ansambluri vocale din Europa şi din Statele Unite ale Americii, inclusiv Filarmonica Naţională Maghiară, filarmonicile din Bucureşti, Arad şi Oradea, Orchestra de Cameră din Budapesta şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti.

În anul 1996, a pus în scenă „Oratoriul Messiah” de G.F. Haendel cu Filarmonica din Bucureşti. În anul 1997, a dirijat cu Orchestra Naţională Radio „Acis şi Galateea” de Georg Friedrich Haendel. Ambele au fost premiere în limba engleză în România.

În anul 1998, i-a fost decernat Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor din România, pentru meritele sale de ambasador cultural între România şi Statele Unite.

Share