Sport.ro vopseşte gardul leopardului jigărit tipic Gigi Becali

Share

Presa sportivă din România s-a tabloidizat. Sport.ro nu face excepţie. Sunt garduri vopsite dincolo de care nu se află (aproape) nimic.

“Surpriză! Fotbalistul de aproape doi metri care îl surclasează pe Andrei Cordea la FCSB! „E mai bun decât el”” – titrează publicaţia.

Însă, aşa cum vom vedea, Mercedesul e Trabant şi aerul condiţionat e atunci când deschizi geamurile la manivelă şi se face curent.

Caracteristica acestor garduri vopsite strident este că se referă sâcâitor de mult la Gigi Becali, ca şi cum acesta ar fi Roman Abramovici, iar FCSB, care se căzneşte de ani de zile să câştige campionatul intern şi nu mai reuşeşte să ajungă nici în grupele Conference League, pe puţin Chelsea Londra.

“Gigi Becali a pus ochii pe Miculescu în două rânduri, dar fără rezultat. UTA Arad s-a ținut tare pe picioare cu privire la ofertele patronului de la FCSB”, scrie publicaţia. Drăguţă chestia cu “s-a ţinut tare pe picioare”. De parcă pe UTA ar fi lovit-o Expresul Becali.

Aha, deci David Miculescu e “fotbalistul de aproape doi metri care îl surclasează pe Andrei Cordea”! Cordea fiind nefericitul pe care Becali l-a adus cu surse şi trâmbiţe, ca să-l ţină pe tuşă. Asta cu “surclasează” e foarte tare.

La anul, dacă săracul Miculescu e adus acum de Gigi Becali la FCSB şi umilit, ţinut pe tuşă, înjurat în vestiar, de faţă cu colegii, trimis la FCSB II, în Liga 3 ş.a.m.d., alt fraier aflat la orizontul geambaşului de fotbalişti Gigi Becali va fi cel care, de data aceasta, îl va surclasa pe fotbalistul de azi al echipei UTA. Roluri se vor schimba, piesa va fi aceeaşi.

Urmează o burtă de background, în care ni se aduce aminte cum a fost adus nefericitul Cordea la FCSB, pe ce parale (ce plictiseală), apoi este citat Basarab Panduru, care nu a mai antrenat de 12 ani, nu are statura de analist a lui Ilie Dumitrescu, în schimb crede că “fotbalistul de la UTA Arad este mai tehnic decât jucătorul de la FCSB”. Pe bune.

Dar care este supriza? “Decarul de la UTA a fost dorit de Gigi Becali de mai mult ori (sic!) la propriul club, dar conducerea arădeană a refuzat toate ofertele pe care patronul le-a întins pe tavă”, continuă Sport.ro. A se remarca din nou limbajul gongoric. Becali nu e omul care să facă o simplă ofertă conducerii UTA, el îi întinde acesteia pe tavă toate ofertele.

În fapt însă nu e nici o surpriză. Articolul reia circular ceea ce deja a mai spus. Tehnica aceasta este menită să facă cititorul să stea mai mult pe website, citind rândurile scrise, însetat de cunoaştere, cu ohcii dilataţi de emoţie. Statul mai mult pe website se numeşte bounce rate şi ridică indexarea publicaţiei.

Cu cât cititorii petrec mai mult timp pe website, bounce rate-ul scade şi indexarea creşte. Simplu.

Aşa că mai tragem de timp puţin, să crească indexarea şi să scadă bounce:

În urmă cu șase luni, afaceristul a fost dispus să plătească 600.000 euro (sic!) pe Miculescu, dar UTA a refuzat oferta. Becali și l-a mai dorit pe decarul de la Arad și în urmă cu un an, moment în care l-a ofertat pentru 500.000 euro (sic!) și a fost respins.

Cititorul mai ia ţeapă o dată. Nu e nimic nou nici aici. Apoi:

Tânărul fotbalist (1,90 m) mai are contract cu UTA până în 2024, la sfârșitul lui iunie. Dacă arădenii nu-l vor prelungi, atunci finanțatorul “roș-albaștrilor” are toate șansele să-l aducă gratis la FCSB pe internaționalul de la România U21.

Aha, deci păluga de aproape 2 metri are de fapt 1,90! Asta înseamnă “aproape doi metri”? Eu am 1,85 m. Am aproape doi metri? Nu m-am gândit la asta niciodată. Poate că am, cine poate să ştie?

Totuşi, care să fie surpriza? Mai avem o şansă, cât ultimul paragraf al acestei însăilări jalnice:

David Miculescu a bifat 103 apariții la UTA, pentru care a înscris și 14 goluri. În sezonul 2021/22, aripa a participat în 37 de meciuri în Liga 1 și a izbutit 8 reușite în tricoul arădenilor.

Ţeapă. N-am aflat nimic,  nu e nici o surpiză. David Miculescu, un jucător bun, nu merge la FCSB, nu are aproape 2 metri, ci 1,90 m, iar paragraful final e un biet story, cu palmaresul sportivului.

Atât. La şcoala de presă, se învăţa despre ştirea piramidală. Piramida întoarsă cu baza mare în sus. În lead, spui cel mai important lucru, apoi, în următorul paragraf, îl detaliezi.

Dorinţa jurnaliştilor de publicaţie electronică de a face un bounce rate cât mai mare a mutilat această formulă. Nu se mai scriu articole de presă, se însăilează nişte poveşti aparent senzaţionale, limpide, searbede, lipsite de conţinut, pentru ca victimele-cititori să stea mai mult cu ochii-n site.

Iar totul se învârte în jurul personalităţii plurivalente, maiestuoase, plină de vivacitate, potente financiar, competente, atotputernice a marelui om de fotbal Gigi Becali.

Bleah! Decât aşa, mai bine fără. Părereaa mea. Somn uşor, cititorule.

Share