Preşedintele Dumei de Stat vrea revizuirea delimitării arctice cu Norvegia

Share

Revizuirea delimitării arctice cu norvegia este dorită de preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin.

Volodin a cerut marţi ca Moscova să ia în considerare ruperea acordului de delimitare maritimă cu Norvegia.

Acesta ar fi un răspuns la blocarea tranzitului de mărfuri spre arhipelagul arctic norvegian Svalbard, relatează AFP.

Comisia pentru afaceri externe a Dumei de Stat “va examina această problemă (denunţarea acordului maritim – n.r.) şi apoi îi va informa pe deputaţi”, a declarat şeful Dumei, potrivit site-ului camerei inferioare a parlamentului federal rus.

Rusia şi Norvegia, doi actori majori în regiunea arctică, bogată în zăcăminte naturale, au încheiat în anul 2010 un acord, privind delimitarea frontierelor lor maritime în Marea Barents, punând capăt astfel unei vechi dispute de 40 de ani.

Acest acord, ratificat în anul 2011, a fost salutat drept un nou început în raporturile dintre cele două ţări, dar relaţiile lor s-au deteriorat considerabil de atunci, în special în urma invaziei ruse din Ucraina.

În acest context, moscova a acuzat Oslo că a împiedicat la sfârşitul lunii iunie tranzitul pe teritoriul său, a unei încărcături destinate să aprovizioneze minerii ruşi instalaţi în arhipelagul acrtic norvegian Svalbard, ameninţând să riposteze.

Norvegia s-a apărat, spunând că nu a încălcat nici un acord şi că Moscova ar putea aproviziona comunitatea rusă care locuieşte în Svalbard, pe alte căi.

Situat la aproximativ 1.000 kilometri de Polul Nord, arhipelagul Svalbard este guvernat printr-un tratat atipic, încheiat în 1920 la Paris.

Acesta recunoaşte suveranitatea Norvegiei, dar garantează de asemenea rezidenţilor statelor semnatare, în număr de 46, la ora actuală, între care şi Rusia, libertatea de a exploata resursele naturale pe picior de egalitate.

Sub incidenţa acestei prevederi, de decenii, Rusia – iar înaintea ei URSS – extrage cărbune dintr-unul dintre cele mai nordice locuri de pe planetă, conform Agerpres.

Share