home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Il Rovescio Della Medaglia, “La Grande Fuga” (GISP)

DINAMITA MUZICALA: Il Rovescio Della Medaglia, “La Grande Fuga” (GISP)

Share

Il Rovescio Della Medaglia este o alta trupa efemera, care a contribuit la formarea extraordinarului univers alternativ ProgRock italian, alaturi de alte multe grupuri care fac parte din ceea ce ProgArchives numea Italian Symphonic Progressive, iar acum numeste Rock Progressivo Italiano, iar eu numesc Great Italian Symphonic Progressive (GISP).

Line-up-ul grupului:

1970-73
Pino Ballarini (vocals, flute)
Enzo Vita (guitar)
Stefano Urso (bass)
Gino Campoli (drums)

1973
nou membru:
Franco Di Sabbatino (keyboards)

1974-75
ca si mai sus, dar fara Pino Ballarini

Grupul s-a format la Roma la sfarsitul anului 1970 din cenusa grupului beat I Lombrichi. Enzo Vita, Stefano Urso si Gino Campoli au fondat grupul, care initial l-a avut solist pe Gianni Mereu, apoi pe Sandro Falbo (venit din Le Rivelazioni), apoi pe Pino Ballarini, care s-a mutat la Roma de la Pescara, unde a cantat cu grupul Poema.

Primul lor mare succes a fost la Viareggio Pop Festival, dupa care au devenit unul dintre cele mai populare grupuri care cantau live in anii ’70.

Primul LP, “La Bibbia”, lansat in anul 1971, a fost un foarte bun album HardRock cu influente progresive, inregistrat live in studio. Al doilea, “Io come io”, a fost lansat un an mai tarziu, era tot HardRock si avea un libret extrem de ambitios, inspirat de scrierile filosofice ale lui Hegel. Un album scurt (mai putin de 30 de minute) dar din nou unul bun.

In 1973, la grup a fost adaugat un al cincelea membru, keyboardistul Franco Di Sabbatino, de asemenea din Pescara, ca si Pino Ballarini, care a fost pentru putin timp keyboardistul unui alt grup meteoric (foarte meteoric) si la fel de interesant in fabulosul peisaj ProgRock italian, Il Paese dei Balocchi (ceea ce inseamna… Tara Jucariilor!).

Acum, cu sound-ul imbogatit de prezenta keyboards, Il Rovescio Della Medaglia a lansat al treilea album, “Contaminazione”, cu ajutorul compozitorului argentinian Luis Enriquez Bacalov, care lucrase anterior deja cu New Trolls, pentru al lor Concerto Grosso nr. 1, precum si cu Osanna.

Ulterior, Il Rovescio Della Medaglia a mai lansat si alte labume, devenind o formatie de acompaniament, cum s-au petrecut lucrurile cu unele trupe italiene destul de importante, care au avut un puseu prog, apoi au preferat sa furnizeze instrumentatie unor solisti.

Este notoriu cazul Formula Tre, care a fost zeci de ani trupa de acompaniament a lui Lucio Batisti, dupa ce lansase in anul 1972 un album formidabil, “Sognando e Risognando”, care folosea teme bantuitoare din creatia marelui cantautor italian.

Share