PNL si UDMR nu mai vor desfiinţarea pensiilor speciale ale primarilor

Share

În acţiunea politică a PNL şi UDMR se vede prezenţa PSD. La PNL sunt reziduuri din alianţa cu USL, iar la UDMR… ce să mai vorbim…

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat după ședința coaliției că este de acord cu poziția UDMR, ca pensiile speciale pentru aleșii locali să nu fie desființate.

„Sunt de acord, trebuie să găsim o soluție. Primarii primesc indemnizația, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente, prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunitățile locale.

Se poate găși o formă legală, în care să se ia în considerare, pe de o parte, restricțiile la care sunt supuși prin exercitarea funcției de primar sau de președinte al consiliului județean și, pe de altă parte, să se țină cont de regimul pe care l-au avut în materie de indemnizații, în care nu au beneficiat de alte venituri suplimentare”, a precizat Orban.

El a subliniat că funcția de parlamentar, pentru care au fost eliminate pensiile speciale, e diferită de cea de primar.

„Funcția de primar incumbă o responsabilitate uriașă, patrimonială, civilă. Practic, primarul este cel care administrează patrimoniul, angajează patrimoniul, derulează proiecte de investiții, derulează bugete, conduce un număr mare de angajați și are și un regim limitativ și are o serie de interdicții.

Aici există o echipă formată, ceea ce am discutat noi astăzi este să reia activitatea, odată cu debutul sesiunii parlamentare și chiar să accelereze dezbaterile, să vină cu soluții pentru fiecare categorie de pensii speciale”, a spus Orban, citat de Agerpres.

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat că a propus în cadrul ședinței de coaliție, un grup de lucru, care să se ocupe de pensiile speciale, pentru a defini care sunt categoriile socio-profesionale care ar trebui să primească pensii în plus față de contributivitate, în contextul în care acum sunt soluții extrem de diferite, pentru această problemă.

„Pensiile speciale – există un grup de lucru și nu prea s-a făcut mare lucru, nu am avut propuneri concrete și trebuie să activizăm acest grup de lucru (…), ce dorește să ofere statul la acele categorii profesionale, care, pe parcursul carierei, se află în serviciul public și au niște interdicții și niște incompatibilități.

Și, bineînțeles, dacă am reuși să stabilim care sunt acele categorii profesionale. E mult mai simplu să ajungi mai departe la o concluzie, privind pensiile și condițiile de după pensionare (…). În principiu, nu e vorba de a tăia pensiile cuiva. Eu, de la bun început, am respins această demagogie.

Întrebarea este dacă statul român dorește să definească care sunt acele categorii socio-profesionale pentru care dorește să ofere la pensii ceva în plus față de contributivitate – principiul contributivității trebuie să fie baza – sau nu dorește acest lucru. Fiindcă în acest moment există soluții extrem de diferite”, a precizat liderul UDMR, după ședința de coaliție.

Cât privește pensiile speciale ale primarilor, Kelemen Hunor a spus că acestea nu ar trebui eliminate.

„Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate, avem acest grup de lucru și trebuie discutat de la început. Trebuie să discutăm dacă primarii, fiind în serviciul public, având restricții, incompatibilități, când ies la pensie, primesc sau nu primesc, în funcție de perioada petrecută în serviciul public, ceva în plus. Asta este discuția, nu să eliminăm, să eliminăm.

La magistrați la fel, la militari la fel, la parlamentari la fel. Din punctul meu de vedere, ori facem o discuție serioasă cap-coadă, ori, dacă cineva vrea să se umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe nici un subiect”, a subliniat Kelemen Hunor.

În opinia lui, ar trebui să existe o predictibilitate pentru un om care întră în serviciul public.

„Trebuie să discutăm dacă există categorii socio-profesionale care se află în serviciul public. În serviciul public ai niște incompatibilități, niște restricții, nu poți să faci anumite chestii, pentru care statul spune că îți dă niște puncte în plus la pensie.

Acest lucru trebuie discutat. Asta ar fi discuția utilă, corectă, să vedem dacă într-adevăr statul consideră că, pentru cei care se află în serviciul public, trebuie să facă astfel. Dacă ajunge la concluzia că nu, nu e nici o problemă, eu accept o astfel de concluzie.

Dar niciodată nu am discutat, am făcut lucruri care probabil nu au fost gândite foarte logic, după care am desființat, după care am reînființat, după care am reînființat și tot așa. Deci, o predictibilitate ar trebui pentru un om care întră în serviciul public.

Și pentru un om care este în privat, și pentru un om care este în sistem academic, pentru fiecare. Din punctul meu de vedere, asta e discuția logică, rațională. Deci, urmează să discutăm, va veni grupul de lucru cu o propunere, o propunere trebuie să fie agreată în coaliție”, a încheiat Kelemen Hunor.

Share