Cîţu anunţă desfiinţarea Secţiei Speciale şi respinge amendamentul UDMR

Share

Florin Cîţu evoluează, situându-se de partea statului de drept şi susţinând intenţiile ministrului Justiţiei, Stelian Ion.

Premierul Florin Cîţu a anunțat, înainte de ședința cu liderii coaliției de guvernare, că Secția Specială va fi desființată și că nu vor exista compromisuri de tipul celor solicitate de UDMR.

„Astăzi o să pun pe ordinea de zi desființarea SIIJ, pentru că este foarte important pentru mine și pentru funcționarea eficientă a serviciului public de Justiție pentru cetățeni. Venim cu o propunere, ministrul Justiției a cerut opinia Comisiei de la Veneția, în primăvară, o opinie care este foarte bună, dar foarte multe aspecte din acea opinie nu au fost discutate în spațiul pubic.

Noi credem că, dacă se ia în considerare în totalitate opinia Comisiei de la Venția, avem soluția pentru a ieși din acest impas temporar în care ne aflăm. Vom veni astăzi, împreună cu doamna Scântei, cu o soluție pe masa coaliției”, a declarat Cîţu.

Alături de Cîţu, s-a aflat senatoarea PNL Iuliana Scântei, șefa Comisiei juridice a Senatului, care a confirmat că Secția Specială va fi desființată în această sesiune parlamentară și că atribuțiile specifice vor reveni la DNA. Prin urmare, amendamentul solicitat de UDMR va fi respins.

„Nu este doar o instituție creată de PSD, pentru a fi folosită ca instrument de presiune împotriva judecătorilor și a procurorilor care își fac treaba, dar și ca mecanism pentru a extrage anumite dosare din competența DNA-ului, dosare de corupție ale politicienilor.

Rămânem consecvenți proiectului adoptat de Guvern, desființarea în această sesiune a Secției Speciale și respectarea competenței materiale a parchetelor în România”, a declarat Scântei.

Întrebat despre amendamentul UDMR, care cerea ca dosarele să nu ajungă la DNA, Cîţu a răspuns: „Vom avea o soluție care să rezolve aceasta”.

„Am citit opinia ministrului Justiției, cu privire la SIIJ Pot fi transformate în soluții legislative. După coaliție (n.r.: după şedinţa coaliţiei), vom reveni cu o soluție”, a menționat Cîţu.

USRPLUS a anunțat că o condiție esențială pentru supraviețuirea coaliției de guvernare este desființarea fără nici un compromis a Secției Speciale.

Share