În bună tradiţie pesedistă, Guvernul Ciolacu pregăteşte un nou cod silvic croit pentru Mafia Pădurilor.
Marţi, în Senatul României va avea loc o dezbatere publică pe tema noului Cod Silvic, act normativ care, dacă trece în forma actuală, în loc să protejeze plămânii verzi ai ţării – pădurile – va da liber la defrişări şi mai sălbatice, atrage atenţia unul dintre cei mai cunoscuţi activişti de mediu, fostul senator USR Mihai Goţiu.
Guvernul Ciolacu pregăteşte un cod silvic pentru Mafia Pădurilor
Goţiu a punctat, într-un interviu acordat Epoch Times, că noul Cod Silvic pe care coaliţia la putere vrea să-l adopte în procedură de urgenţă elimină una din puţinele măsuri eficiente anti-hoţie, mai exact confiscarea autovehiculelor care transportă lemn tăiat ilegal.
El a mai arătat că România va pierde nu doar păduri ci şi bani, bani europeni din PNRR.
Potrivit lui Goţiu, noul Cod Silvic are prevederi care par de-a dreptul dictate de către mafia pădurilor iar societatea civilă ar trebui să se mobilizeze pentru ca el să nu treacă în forma adoptată de Guvern. Altfel, ne vom trezi şi mai săraci în păduri şi frumuseţe.
Principalele declaraţii ale lui Mihai Goţiu
Cele mai toxice prevederi din proiect
„Noul Cod Silvic este o formă modificată radical faţă de cele care s-au discutat public anul trecut în primăvară şi în toamnă şi e modificată radical în favoarea creşterii volumului de lemn exploatat din păduri, în favoarea scăpării de sancţiuni a celor care exploatează ilegal lemnul, în defavoarea cetăţenilor care ar vrea să beneficieze de pădure în scop de recreere şi în general în defavoarea pădurii şi a economiei din România”, a explicat Goţiu, într-un interviu pentru Epoch Times.
„Cele mai toxice prevederi sunt cele care lasă posibilitatea de a exploata mult mai mult lemn decât acum, cele prin care s-a eliminat una dintre puţinele măsuri anti-hoţie, cea legată de confiscarea vehiculului utilizat la transportul de material lemnos tăiat ilegal, şi desigur cea care pune condiţii absurde pentru accesul cetăţenilor în pădure pentru recreere, acea prevedere de înştiinţare a proprietarului.
Citeşte şi: Ciolacu, Corlăţean plantând copaci: Protejarea pădurii, prioritate națională!
Evident că oamenii nu au nici datele de contact, nu ştiu exact cine unde administrează pădurea, dar se poate ajunge şi la situaţii absurde, de genul celor în care un cetăţean înştiinţează Romsilva: Ok anul viitor o să mă duc în pădure.
Cred că e o prevedere absolut absurdă, dar revenind la prevederi, toxice sunt şi cele care lasă deschisă posibilitatea de a ridica tot felul de construcţii în pădure. Nu în ultimul rând, o altă prevedere e cea care blochează transparenţa datelor la Inventarul Forestier Naţional (IFN), mai ales că se apropie de final ciclul trei al IFN şi, practic, se doreşte ascunderea cifrelor pentru a ascunde dezastrul pădurilor Românei şi cât de mult se fură.
La ciclul 2, vorbim de aproximativ 20 de milioane de metri cub de lemn dispărut din pădurile României, mai mult decât volumul exploatat cu acte – nu neapărat legal, dar măcar cu acte anual – în perioada investigată şi estimată în ciclul 2″, a explicat Goţiu.