NATIONALA: Cum stam daca Bosnia e dezafiliata

Share

Federatia de Fotbal a Bosniei a hotarat marti sa-si pastreze sistemul tripartit interetnic al presedintiei. Statutul e in neconcordanta cu cererile Federatiei Europene de Fotbal (UEFA) si ale Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), informeaza publicatia Dnevni Avaz, conform HotNews. In aceste conditii, federatia bosniaca va fi suspendata automat la 1 aprilie din toate competitiile fotbalistice. Si nu e o pacaleala.

E rusinos, nu-i asa? Ne sta bine tare sa ne bucuram ca o eventuala dezafiliere a federatiei bosniece de fotbal, pentru ca sarbii, croatii si musulmanii nu au reusit sa-si aleaga un presedinte unic, ne-ar putea avantaja, in privinta sanselor de calificare?

Eu cred ca nu ne sta bine, mai ales ca, la meciuri pierdute cu 0-3 de Bosnia pe linie, Romania ramane pe penultimul loc al grupei, chiar daca nu mai e a cincea in Grupa D a Euro 2012, ci a patra. Dar sa vedem calculele hartiei.

~click pentru a mari tabelul~

In primul tabel, in stanga este clasamentul actual al grupei si in dreapta daca Bosnia este dezafiliata.

In cel de-al doilea tabel, in stanga sunt rezultatele in conditiile actuale, iar in dreapta cele pentru cazul ca federatia bosniaca este dezafiliata.

foto: popwebgame
fotoinfo: “Now thats a pissed off Sports Fan”

Dupa cum se observa, in urma remodelarii rezultatelor fiecare echipa din grupa D a Euro 2012 primeste in total in plus cel mult sase puncte, iar ierarhia in clasament ramane neschimbata.

Cele mai avantajate echipe de aceasta poveste cu dezafilierea sunt, in ordine: Romania, care ar avea 11 puncte, apoi Albania, care face 13 puncte, in timp ce Belarus se afla la numai un punct de Franta, cu 14 puncte din 21 posibile. Franta ramane pe primul loc, cu 15 puncte din 18 posibile. Nu trebuie sa fim insa prea entuziasti, pentru ca este un clasament in care si Luxemburg face, á la Pirus, sapte puncte.

Diferentele acestea de “puncte posibile” la fiecare echipa se datoreaza faptului ca Belarus inca nu a jucat in aceasta campanie cu Bosnia si punctele acumulate astfel de cei cinci competitori ramasi in cursa ar fi asimetrice.

~click pentru a mari tabelul~

De fapt, Belarus ar fi cea mai avantajata, pentru ca ea astfel, fara sa joace deloc cu Bosnia, s-ar apropia la un punct de Franta.

Dar toate urmaritoarele Frantei sunt foarte avantajate de eventuala materializare a “cazului Bosnia”.

Romania, de la un ecartament de sapte puncte, se apropie la patru puncte de Franta, avand sanse teoretice si practice chiar la primul loc.

Si mai mari sanse decat noi are Albania, la numai doua puncte de Franta fata de patru acum. Ce sa mai discutam despre Belarus, care se apropie la numai un punct, de parca rusii albi ar fi mancat jaratec. Si nici nu s-au deranjat pentru aceasta pana la restaurantul de harmasari.

Dar belarusii sunt dezavantajati de faptul ca in realitate ar avea in continuare un joc mai putin de jucat, fata de Franta, Albania si Romania.

Sa urmarim acum programul Nationalei Romaniei. Jucam cu Franta si cu Belarus la noi acasa, iar cu Albania la Tirana. Mai avem un meci foarte dificil cu Luxemburg, in deplasare, dar cred ca pana la urma am putea sa invingem. Patru jocuri = 12 puncte aflate in joc.

Si cu cele 11 “acumulate”… ajungem la 23 de puncte, cu sanse teoretice interesante de calificare. Chiar daca adversarele directe Belarus si Albania castiga in rest tot, noi suntem pe locul al doilea. Intrebarea care se pune insa este: ce sanse avem sa facem o astfel de isprava, daca vom continua sa jucam astfel?

Iar raspunsul corect, cred eu, este: foarte, foarte mici. De ce? Din cauza antrenorului, care nu stie ce sa faca din jucatorii pe care ii are si care – e convingerea mea – nu il asculta deloc, pentru ca nu are autoritatea necesara.

Atunci se ridica intrebarea fireasca: Razvan Lucescu trebuie sa continue la Nationala, pentru ca mai avem sanse, scrasnind din dinti pe langa Belarus si Albania, ori trebuie sa ne lase, ca sa incercam, cu un antrenor bun, sa ne fructificam sansele (inca) existente?

Raspunsul rezida din logica intregului text: Lucescu Jr. trebuie sa plece, altfel avem mari sanse sa mai pierdem inca odata o campanie de calificare, dupa pattern-ul pro-pitzurcian profund nociv, care ne-a adus in aceasta groapa de potential sportiv: sa-l lasam pana isi epuizeaza sansele.

Share