NATIONALA “Roata tiganeasca” a fotbalului european

Share

Arbitrajul a fost excelent, se poate sa fi fost o greseala, dar asta nu a influentat rezultatul” – este una dintre afirmatiile evident contradictorii ale presedintelui FRF, Mircea Sandu, facute dupa meciul de ieri.

FOTO: PrimPlaN – Operatiunea Maini Curate

In realitate, in opinia mea, arbitrajul a fost bun, cu exceptia catorva faze-cheie, in care am fost dezavantajati clar, pentru a fi impinsi sa pierdem meciul. Una dintre ele s-a desfasurat in prima repriza, cand arbitri “nu au vazut” un alt ofsaid clar, insa, din fericire, Pantilimon a aparat formidabil, asa cum am consemnat.

Acesta e un mod mai istet de a dezavantaja o echipa, patentat de mult timp: de ce sa macelaresti vizibil un competitor, cand poti sa dai cateva decizii la limita si una scandaloasa, despre care poti spune ca a fost o greseala, si ai ajuns la acelasi rezultat ca si in cazul macelaririi?

Mai ales ca diferentele valorice intre echipe sunt foarte mici. Meciul de ieri, de exemplu, a fost foarte strans, am fost la foarte putin de la a invinge chiar. Diferenta putea sa fie facuta inclusiv de declaratiile publice ale lui Mircea Sandu (“Asta ne e valoarea”), ca efect asupra psihicului jucatoirlor, ori poate de un arbitraj incorect.

Echipa in continua formare. Irosim talente pe banda rulanta

Echipa noastra este o echipa in formare” – este o alta astfel de afirmatie a Nasului, care i-a propus lui Domnu’ Goe / Razvan Lucescu, pentru minunata infrangere reusita pe Stade de France, bani mai multi si prelungirea contractului (“As fi nedrept sa dau alt raspuns decat cel afirmativ” – acesta a fost raspunsul lui Razvan Lucescu).

In realitate, din cauza antrenorilor incompetenti, numiti de o conducere corupta si incompetenta a Federatiei Romane de Fotbal dupa Boloni si Hagi, o pleiada extraordinara de jucatori extrem de talentati au trecut pe la Nationala, promitand si nereusind sa prinda cheag, apoi ratandu-se.

Apoi oficialii Federatiei au otravit opinia publica, spunand: astia sunt jucatorii, asta ne e valoarea. In realitate, avem generatii intregi de jucatori de mare valoare, de care ne batem joc, carora le dam in cap, spunandu-le ca nu au valoare, cu care nu stim ce sa facem sau nu vrem sa facem performanta, pentru ca jocurile murdare sunt mai importante, iar talentele se rateaza.

Putin noroc. Plecand cu sansa a doua

Adaugam la aceste afirmatii si fapte si alegatia lui Sandu, conform careia, “daca am fi avut putin noroc, am fi putut scoate un egal“.

Realitatea este ca nu s-a pus niciodata altfel problema: noi, ca sa invingem, trebuie sa avem putin noroc. Noi consideram a priori ca pornim cu sansa a doua in fata echipelor mari si ca avem din principiu meciuri foarte grele cu echipele mici. Este psihologia celui care este gata pregatit sa piarda, resemnat.

Dezavantajul avantajarii. Si viţăvercea

Ne mai aducem aminte ca, in mod cu totul suspect, o serie intreaga de pitifelnici si, deopotriva, de oameni seriosi, se tot intreaba de ceva timp cum se face ca, dupa ce cativa ani am fost arbitrati corect si uneori avantajati de arbitri (precum la meciul de la Constanta, de pe furtuna, de pe mare, de langa Insula Serpilor, cu Olanda), acum suntem in serie dezavantajati.

Voi scrie acum ceea ce cred ca se intampla. Nu am nici o proba a acestui scenariu, dar asa mi se pare ca stau lucrurile. S-ar putea sa gresesc, insa, repet, eu CRED numai ca asa stau lucrurile.

Mafia europeana a fotbalului. Roata tiganeasca

Ceea ce se petrece astazi in fotbalul european pare a fi o roata tiganeasca. Sefii federatiilor nationale UEFA sunt precum capii unor mafii locale, lasati sa joace tananika, fiecare la ei in tara, cu conditia sa marseze la urmatoarea manarie.

Meciuri aranjate, competitii trucate, coruptie, atata timp cat procurorii locali, in unele state, nu intervin.

La mizeria care e in fotbalul din Romania, nici nu ma mai uit la televizor“, spune Gabi Balint. O “roata tiganeasca”, in care cate unui grup de state ii vine randul, cam pentru cate doi ani, sa fie avantajat de arbitri.

Daca profita de oportunitate si are un fotbal national bine organizat si valoros, se duce ca racheta in sus si primeste si un ajutor pentru aceasta. Daca nu, face pasul piticului in sus o vreme, apoi cade.

Pentru ca anii de avantaj trec, iar apoi incep nedreptatile. Pe care oficialii locali le inghit, pentru ca fac parte dintr-o conspiratie bazata pe coruptie si care implica, probabil, in joc sume mari de bani.

Nu stim daca lucrurile stau astfel. Nu am statistici. Ele pot fi foarte graitoare si pot spune multe. Daca exista macar un singur jurnalist sportiv cu caracter, care-si intelege menirea, il sfatuiesc sa se documenteze asupra urmatoarelor date:
meciurile cu arbitraje suspecte;
goluri validate aiurea;
goluri anulate aiurea;
organizarea statisticilor pe ani, pe federatii si pe competitii (preliminarii campaionate europene si mondiale, cupe europene).

Share