home POLITICA Naşterea extremismului în Europa (Presseurop)

Naşterea extremismului în Europa (Presseurop)

Share

Extremiştii şi partidele anti-imigraţie au intrat rapid pe avanscena politică europeană iar partidele de centru încearcă acum să le facă jocul, scrie deputatul laburist britanic, fost ministru al afacerilor europene, Denis McShane.

FOTO: MediaMonarchy: swedish anti-immigration party claims seats

Suedia a dezvăluit viitoarea direcţie a Europei, şi nu pentru prima dată. Timp de câteva decenii, Suedia, deschizătoarea căii modelului mixt al comerţului liber şi al solidarităţii sociale, a reprezentat idealul european. Nu mai este cazul, în prezent.

La alegerile din această lună, alegătorii s-au alăturat mai puţin strălucitorilor lor vecini, întorcând spatele politicii tradiţionale. Acum, puternicii suedezi au inaugurat intrarea în parlament unui grup de politicieni a căror singură problemă este obsesia sentimentului de pierdere a identităţii naţionale şi furia împotriva imigranţilor, bănuiţi că ar reprezenta un pericol pentru identitatea suedeză.

În acest fel, în Europa îşi face loc o nouă clasă politică. Cu un deceniu în urmă, politica extremistă era marginală. Acum a ajuns o forţă parlamentară care a început să schimbe modul în care celelalte partide se comportă şi se exprimă.

Europa de după căderea zidului Berlinului nu se mai confruntă cu o ameninţare comună iar în lipsa unui consens asupra faptului că NATO reprezintă o prioritate de prim rang, politica şi-a pierdut reperele. Politica Gemeinschaft (comunitară) se substituie politicii Gesellschaft (societăţii)… citeste tot aici

Citeşte şi
Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a avut un discurs profund xenofob, într-o emisiune de la Antena
Curtea de Apel București a decis vineri că gruparea "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate"
Jim Boumelha şi Mogens Blicher Bjerregård, au transmis o scrisoare de protest publicaţiei Cotidianul.ro, reprezentată
~sechestru pe gunoiul Cosa Nostra~Steaua sub teroarea Becali~frauda, sport national in Grecia~personajele din sceneta franceza
Perversitatea efectului este insa si mai mare. Cand am scris pe blogul meu depre cauzele
Vreau sa mai explic insa inca un lucru. Sunt convins ca primul moment cand gioia
Urmatorul pas absurd ce se poate face, dupa cel facut de gioia, este sa fiu
Voi aduce intai un exemplu analogic, pentru a explica eroarea in care se afla persoana
Sa revin la subiectul principal. Am explicat, in textul meu publicat pe site-ul "Romania, Libera
Timp de un minut, populatia eteroclita de pe Platoul Izvor a huiduit-o. Apoi, imediat, aparent
Share