Moscova ar putea lansa atacuri asupra NATO, la vară

Share

Moscova ar putea să lanseze atacuri asupra NATO, în vara aceasta, arată un studiu de experţi. Credem că e mai complexă treaba.

Germania prezintă un scenariu de exercițiu, pentru un potențial conflict între NATO și Rusia

Moscova ar putea lansa atacuri asupra NATO

Ministerul german al Apărării a schițat o viziune a modului în care invazia Rusiei în Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict, la nivelul NATO.

Un plan secret al guvernului german, care se pregătește pentru o potențială agresiune a Rusiei împotriva NATO, a fost dezvăluit. Ministerul Apărării din această țară se pregătește pentru un posibil război european total, în viitorul apropiat.

Potrivit cotidianului german Bild, care a văzut planurile, scenariul de exercițiu schițat de guvernul german prevede o creștere a trupelor rusești în Belarus și în enclava Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu rusesc, punând presiune la granița cu Polonia.

Citeşte şi: Coridorul Suwalki, veriga slabă a flancului estic NATO

Ca răspuns la această amenințare sporită, planul prevede că NATO își va desfășura trupele în Europa de Est, ceea ce va spori tensiunile în regiune.

Ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare este greu de prezis, dar guvernul german a descris o imagine a ceea ce ar putea arăta o posibilă escaladare a conflictului, cu Rusia folosind din nou Belarusul ca rampă de lansare militară.

În scenariul de exercițiu al Germaniei, Kremlinul ar mobiliza 200.000 de noi recruți, în februarie, pentru o nouă ofensivă în Ucraina, care ar permite Moscovei să facă progrese semnificative pe teren, până în iunie.

Citeşte şi: Enclava rusă Kaliningrad ar putea fi blocată de Polonia

În iulie, Rusia ar începe o campanie de război hibrid împotriva Statelor Baltice. Aceste atacuri cibernetice, în Estonia, Lituania și Letonia, ar fu jucate pe baza narațiunilor false ale Rusiei, potrivit cărora minoritățile vorbitoare de limbă rusă din aceste țări sunt vizate în mod nedrept, la un nivel care necesită intervenție, conform Euronews.

O erupție de violență în aceste țări va justifica apoi mobilizarea trupelor rusești trimise în Belarus și în vestul Rusiei, până în septembrie.

O lună mai târziu, Moscova va desfășura trupe la granița Belarusului cu Polonia și în Kaliningrad, care se află într-o poziție incomodă pentru NATO, între Polonia și Lituania. Potrivit guvernului german, este apoi foarte probabil ca trupele rusești să vizeze Fâşia Suwalki, o fâșie de pământ de la frontiera Poloniei cu Lituania.

Citeşte şi: Războiul de gherilă geopolitică al lui Vladimir Putin

Între timp, Kremlinul ar promova narațiuni anti-NATO la nivel intern, susținând că alianța se pregătește să atace Rusia.

Scenariul guvernului german se așteaptă ca NATO să desfășoare 300.000 de soldați la frontierele sale estice, în efortul de a descuraja agresiunea rusă, dar nu anticipează că NATO va reacționa până la începutul anului 2025 – în mod crucial, după alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, în urma cărora scepticul NATO Donald Trump ar putea fi reales.

Deși documentul este cu siguranță înfricoșător, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat presei internaționale că țara nu se angajează la un scenariu definit.

Sunt diferite scenarii

“Practic, pot să vă spun că luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din activitatea militară de zi cu zi, în special în cadrul antrenamentelor”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Dezvăluirea planului Germaniei vine la doar câteva zile după ce ministrul suedez al Apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, i-a avertizat pe cetățeni că țara lor s-ar putea confrunta în curând cu perspectiva unui război.

Suedia nu este în prezent membră a alianței NATO, dar este în curs de aderare – un pas care a fost făcut abia după invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022. Țara așteaptă aprobarea parlamentului turc și a guvernului din Ungaria.

Share