Vladimir Kara-Murza, Evan Gershkovich şi Alsu Kurmasheva suntprintre prizonierii eliberaţi din Rusia.
Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, fostul puşcaş marin Paul Whelan şi jurnalistul RFE/RL Alsu Kurmasheva sunt văzuţi într-un avion, după eliberarea lor din Rusia, pe 1 august.
Kara-Murza şi Kurmasheva, printre prizonierii eliberaţi din Rusia
Pentru noi însă marele eveniment este eliberarea politicianului, activistului pentru drepturile omului şi jurnalistului Vladimir Kara-Murza, un om de o calitate morală formidabilă.
Rusia, Statele Unite și alte câteva țări au efectuat cel mai mare schimb de prizonieri de la sfârșitul Războiului Rece, eliberând 16 persoane – inclusiv jurnalistul RFE/RL Alsu Kurmasheva, reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și directorul de securitate corporativă din Michigan, Paul Whelan – din închisorile rusești și belaruse, în timp ce opt ruși au fost returnați acasă, la reciprocitate.
Președintele SUA, Joe Biden, a salutat schimbul istoric de pe 1 august, la o conferință de presă de la Casa Albă, cu mai mulți membri ai familiei americanilor care fuseseră închiși alături de el.
Citeşte şi: Oponentul Kremlinului Vladimir Kara-Murza a fost arestat
„Calvarul lor brutal s-a încheiat“, a spus Biden, numind acordul care a făcut posibil schimbul „o reuşită a diplomației“.
Biden a criticat Rusia pentru că a desfășurat procese-spectacol, care au dus la întemnițarea lui Gershkovich, Whelan și Kurmasheva, spunând că „toți trei au fost acuzați în mod fals că sunt spioni“, conform Radio Europa Liberă.
Schimbul de prizonieri l-a inclus și oponentul rus Vladimir Kara-Murza, cetățean ruso-britanic, care a fost închis pentru că a făcut remarci critice, cu privire la invazia pe scară largă a Ucrainei, de către Rusia.
Citeşte şi: Ilia Iaşin, opozant rus, a fost plasat în detenție temporară
Guvernul SUA a făcut publică o fotografie în care Gershkovich, Kurmasheva și Whelan se află într-un avion, spunând că se întorc acasă.
Kara-Murza urma să zboare în Germania, dar i-a spus lui Biden, într-un apel, că speră să viziteze Statele Unite, în curând.
Membrii familiilor, care i s-au alăturat lui Biden, pentru conferința de presă, i-au inclus pe soțul lui Aldu Kurmasheva, Pavel Butorin, care lucrează și pentru RFE/RL, și cele două fiice ale lor, Bibi și Miriam.
Uşurare incredibilă
Biden a spus că schimbul de prizonieri a fost o ușurare incredibilă pentru toți membrii familiei prezenți, adăugând că au vorbit cu cei dragi eliberați prin telefon, de la Biroul Oval, chiar înainte de conferința de presă.
Casa Albă a lansat o fotografie care le arată pe fiicele lui Kurmasheva în Biroul Oval aplecându-se peste un telefon și vorbind cu mama lor.
Într-un interviu acordat RFE/RL, Butorin a spus că el și fiicele sale sunt „copleșite de emoții, încercând în continuare să proceseze ceea ce li s-a întâmplat, fiind la Casa Albă, auzind vocea lui Alsu de la Biroul Oval, alături de președintele Biden. Asta a fost ceva foarte special.
„Dar a fost un an incredibil de dificil pentru noi și mă bucur că suntem la sfârșitul acestei călătorii, iar acum așteptăm cu nerăbdare să o îmbrățișăm pe Alsu și să o ajutăm să se reintegreze în lumea liberă, după atâtea luni de închisoare nedreaptă în Rusia“, a explicat Butorin.