Enclava rusă Kaliningrad ar putea fi blocată de Polonia

Share

Enclava rusă Kaliningrad, fosta capitală culturală a Prusiei medievale, ar putea fi blocată de Polonia, anunţă surse de presă.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara sa ar putea să le interzică cetățenilor ruși intrarea în Polonia, dacă situația din estul Ucrainei se agravează.

„Din nefericire, sancțiunile ar trebui să fie foarte puternice”, a declarat liderul polonez, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologii săi ucrainean și lituanian, Vladimir Zelensky și Gitanas Nauseda, la Kiev, citat de TASS, conform AK24.

El a reiterat că Polonia se învecinează cu enclava Kaliningrad. „În calitate de vecin al Rusiei, voi face acest lucru cu regret, susținând sancțiunile care vor bloca posibilitatea de a călători de exemplu pentru cetățenii ruși”, a precizat el.

„Facem apel la pace și liniște”, a mai spus liderul polonez.

„În calitate de președinte al Poloniei, care cunoaște mulți ruși, nu am nici o îndoială că rușii, cetățenii obișnuiți ai unui mare stat rus, vor să trăiască în liniște, nu vor să lupte, vor să-și construiască viitorul, vor să fie văzuți ca oameni buni și cinstiți, pur și simplu ca cetățeni ai lumii”, a adăugat el.

Discutabil

Este discutabil dacă în acest moment se pune problema unei blocade asupra enclavei ruse Kaliningrad. Aceasta a fost probabil interpretarea TASS, care are tot interesul să inflameze lucrurile şi să spună apoi: „Uite, suntem ameninţaţi, deci avem motive să reacţionăm, aşa cum o facem”.

Enclava Kaliningrad este ca o pâlnie, situată între nord-estul Poloniei şi sud-vestul Lituaniei, la Marea Baltică. Rusia o foloseşte pentru a ameninţa Europa cu rachete de croazieră plasate aici, despre care a afirmat că ar putea să fie dotate inclusiv cu focoase nucleare.

Pe de altă parte, forţele NATO aflate în regiune sunt formate din trupe germane extrem de bine pregătite. Între Polonia şi Linuania sunt diferendumuri teritoriale istorice, din Evul Mediu, când ducii poloni şi lituanieni îşi disputau teritorii, precum Ţinutul Suwalki, de care Rusia încearcă să profite, asmuţind unii contra altora ultranaţionaliştii polonezi şi lituanieni.

Prin mijlocul acestui ţinut, trece acum frontiera dintre cele două state. Pe această frontieră, ritmic, prin acord cu NATO, Rusia face transferuri logistice, din şi înspre enclava Kaliningrad.

Întrebarea pe care şi-o pun analiştii militari NATO este: „Ce facem dacă într-o zi ruşii nu mai pleacă de pe frontieră?”. Ideea este că aceasta este singura cale prin care Ţările Baltice pot fi aprovizionate cu logistică militară, pe teren ferm: dinspre Polonia.

La fel, întrebaarea pe care şi-o pun analiştii ruşi este: „Ce facem dacă într-o zi NATO ne blochează accesul terestru la Kaliningrad, prin Fâşia Suwalki, dinspre Belarus?”, pentru că enclava Kaliningrad nu poate fi aprovizionată doar de pe Baltica, chiar dacă aceasta, în zona maritimă respectivă, este controlată de Rusia.

Share