CJUE este categorică: Corupţia nu se prescrie

Share

CJUE tocmai a dat sistemului corupt drumul de urmat pentru a prescrie corupţia: cu ajutorul CCR, ale cărei decizii trebuie respectate.

Curtea de Justiției a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg a stabilit pe 9 ianuarie că instanțele naționale sunt obligate „să lase neaplicat un standard național de protecție referitor la principal aplicării retroactive a legii penale mai favorabile”.

CJUE este categorică: Corupţia nu se prescrie

Tradusă, hotărârea spune că deciziile Curții Constituționale din România (CCR) privind prescripția se aplică și în dosarele de corupție, însă nu se aplică decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care prevede extinderea perioadei în care dosarele se prescriu mai repede, în baza principiului legii penale mai favorabile.

Hotărârea CJUE a fost luată în urma sesizării depuse de Curtea de Apel Brașov, într-un dosar DNA, ce privea acuzațiile de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență. Nu e primul semnal dat de CJUE.

Citeşte şi: CJUE. Marea prescripţie a corupţilor să ia sfârşit!

Prin decizia din 9 ianuarie, CJUE a decis că reducerea termenului de prescriere decisă de CCR se aplică și în dosarele de corupție, dar doar pentru perioada anilor 2018-2022, nu și pentru perioada 2014 – 2018, așa cum interpretase legea ÎCCJ.

Acum, calea de urmat, credem noi, pentru sistemul corupt este să pnă CCR să stabilească faptul că prescrierea se aplică şi dosarelor din perioada anilor 2014 – 2018, după o sesizare făcută de Înalta Curte, conform PressHub.

Citeşte şi: CJUE: Judecătorii nu pot fi pedepsiţi dacă nu pun în aplicare deciziile CCR

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că instanțele din România „sunt obligate să lase neaplicat un standard național de protecție, referitor la principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) care permite repunerea în discuție, inclusiv în cadrul unor căi de atac îndreptate împotriva unor hotărâri definitive, a întreruperii termenului de prescriptie a răspunderii penale în astfel de procese, prin acte de procedură intervenite înainte de o asemenea invalidare”.

Share