Lia Savonea a populat Înalta Curte cu acolita ei, Corina Corbu, şi suratele sale, iar acum se produce fenomenul invers.
Lia Savonea vrea la Înalta Curte
Judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a CSM, actuala şefă a Curţii de Apel Bucureşti, este candidatul cu numărul de cod 1015, pentru unul dintre cele şase posturi vacante de judecător, la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, a arătat că Savonea a condamnat un bărbat, la 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru un act sexual cu nepoata lui de 13 ani.
Citeşte şi: Noul CSM ar rămâne sub controlul Grupării Savonea, cu 5-4
Justificarea a fost că fetița și-a dat consimțământul, potrivit hotărârii judecătoreşti neanonimizate obţinute în exclusivitate de G4Media.
Celălalt judecător a fost Daniel Grădinaru, actualul preşedinte al CSM, fost purtător de cuvânt al Curţii de Apel Bucureşti, considerat în sistemul de justiţie omul Liei Savonea.
Pe 1 martie, CSM a publicat pe portalul propriu hotărârile judecătoreşti anonimizate depuse de candidaţi.
Citeşte şi: Lia Savonea ar putea ajunge în vizorul ANI
Fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, a remarcat deciziile judecătoreşti ale candidatului cu numărul de cod 1015, inclusiv hotărârea nr. 3.
Lia Savonea, în sprijinul unui abuzator sexual de minori
<<Dintre hotărârile depuse de candidați, una mi-a sărit în ochi. E vorba despre un abuzator sexual de copii, în vârstă de 41 de ani, care și-a abuzat nepoata în vârstă de 13 ani.
A primit 8 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.
În apel, procurorul a cerut mai mult, dar judecătorul candidat pentru ICCJ a considerat că pedeapsa a fost corect individualizată în primă instanță.
Halucinantă gândirea judecătorului
„Este adevărat că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prezintă o anumită gravitate şi urmare comiterii acesteia dezvoltarea psiho-socială a persoanei vătămate ar putea fi afectată în mod negativ”, spune în motivare completul.
Însă, continuă instanţa, „Curtea reţine în egală măsură împrejurarea că persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute”.
Vă daţi seama? Mai mult, relevă instanţa, „fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliţie, cu ocazia dispariţiei acesteia de la domiciliu din octombrie (…), când s-a mutat la locuinţa concubinului său, martorul (…) cu care intenţiona să se căsătorească”.
Cu alte cuvinte:
Are partea ei de vină, că trăia cu unul, în concubinaj, şi nu a spus părinţilor ce a păţit. Dă-o-ncolo! E şi ea vinovată! O curvă…
Aşa gândeşte un magistrat?