Judecătorii CCR, pensii de nababi. Vor vota contra lor?

Share

Judecătorii CCR se află în conflict de interese. Au nişte pensii speciale imense şi tot ei trebuie să decidă dacă legea de diminuare a pensiilor speciale e constituţională.

Judecătorii CCR, pensii de nababi

Noua lege privind pensiile speciale a trecut de votul din Senat și va ajunge la votul final, din Camera Deputaților.

Cu toate astea, legea cel mai probabil va fi atacată la Curtea Constituțională (CCR), acolo unde jumătate dintre magistrați beneficiază deja de aceste pensii.

Plenul Senatului a votat a adoptat cu 91 de voturi „pentru”, 19 împotrivă şi o abţinere Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Citeşte şi: Prag la abuzul în serviciu. Cum a interpretat brambura CCR ce a spus Comisia de la Veneţia

Această lege este cu atât mai importantă pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, iar premierul Marcel Ciolacu a pus presiune pentru accelerarea acestui demers.

Proiectul va fi însă cel mai probabil atacat la CCR de către actualii beneficiari ai pensiilor speciale, în timp ce opoziția susține că inițiativa are șanse mari să pice testul constituțional.

Mai mult, jumătate dintre magistrații de la CCR, începând cu președintele instituției, Marian Enache, beneficiază de pensii speciale.

Citeşte şi: Andreea Cosma, cabinet notarial împreună cu o fostă judecătoare CCR

Acesta din urmă primește chiar două pensii speciale, una datorită funcției de la CCR, iar cealaltă pentru calitatea de fost parlamentar.

Astfel, în 2022, Enache a primit de la CCR o pensie de 438.965 lei, însemnând o sumă lunară de 36.500 de lei. Pe lângă pensie, Enache a mai primit salariul de judecător de 31.220 de lei.

De pensie specială beneficiază și fosta șefă ÎCCJ Livia Stanciu, care este judecător CCR timp de șapte ani. Conform declarației de avere, aceasta a primit o pensie specială în 2022 de 461.880 de lei, însemnând o sumă lunară de 38.490 de lei.

Sume imense

Totodată, Stanciu mai are de încasat restanțe salariale de la ÎCCJ. Conform declarației de avere, aceasta mai are de primit 4.385 de lei.

La aceste sume, se mai adaugă și salariul de la CCR, care i-a adus anul trecut 372.323 de lei. Salariul a fost suplimentat cu diferențele și restanțele judecătorești.

Al treilea judecător CCR care primește pensie specială este Attila Varga. Potrivit declarației de avere, acesta a primit în 2022 o pensie de 420.000 de lei, însemnând o sumă lunară de 35.000 de lei.

Cursuri la Universitate

Varga a mai avut un salariu de 290.000, la care se adaugă peste 48.000 de lei pentru cursurile ținute la Universitatea Sapientia Cluj.

Judecătorul Cristian Deliorga a primit în 2022 o pensie specială totală de 377.304 lei, adică o sumă lunară de 31.442 de lei.

Magistratul a mai încasat pe lângă pensie și un salariu de la CCR de aproape 284.000 de lei, la care se adaugă alți 41.000 de lei din restanțe salariale de la instanța la care a activat.

Mihaela Ciochină vine de la Preşedinţie

Ultimul judecător CCR care primește pensie specială este fosta consilieră prezidențială Mihaela Ciochină, numită în funcție în iunie anul trecut.

Potrivit propriei declarații de avere, aceasta a primit în 2022 o pensie specială de 120.000 de lei. La această sumă se mai adaugă salariul de la CCR care i-a adus 157.372 de lei, precum și 107.319 lei de la Administrația Prezidențială unde a lucrat până să ajungă la CCR.

Pensiile speciale acordate judecătorilor CCR au fost impuse inițial, în 2016, printr-o decizie chiar a Curţii Constituţionale, şi nu prin lege, în urma unei sesizări făcute de Mona Pivniceru, fost judecător CCR, până în vara acestui an.

Dublare

În 2018, majoritatea PSD-ALDE-UDMR, controlată de Liviu Dragnea, a adoptat un proiect de lege care stabilea pensie specială şi pentru magistraţii CCR. Practic, legea dubla decizia din speţa Pivniceru.

”Judecătorii Curţii Constituţionale cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi”, arată legea, conform Ziare.com.

Pe baza acestui calcul, s-a ajuns la pensii imense pentru magistraţii CCR. Mai mult, Parlamentul a permis cumularea pensiei speciale de la CCR cu alte pensii şi salarii.

Share