Hawkwind, “Warrior On The Edge Of Time” (PsychSpaceRock, dinamita muzicală)

Share

Atunci când ne luptăm cu Liviu Dragnea, nu puteam ilustra muzical, la final de săptămână, decât cu Hawkwind. Şi nu cu orice, ci cu marele lor album din 1975, “Warrior On The Edge Of Time“, considerat de unii drept fiind cel mai mare lansat de uriaşul grup britanic.

În felul lor, aceşti onorabili domni au făcut cea mai grozavă muzică din univers. Este cea mai bună caracterizare, pentru că spaţialitatea şi universalitatea muizicii lor este de-a dreptul cosmică.

Nektar, “Journey To The Centre Of The Eye” (SpaceRock, dinamita muzicală)

Pentru că realmente nu vocea solistului Dave Brock, asemănătoare cu a lui Neil Tenant de la Pet Shop Boys, e cea care impresionează, ci expresivitatea şi profunzimea muzicii acestei trupe unice, legată indisolubil de acelaşi Dave Brock, un mare muzician al secolului XX.

Hawkwind. Aproape 50 de ani de istorie a Psychedelic SpaceRock-ului

Primul album al grupului este eponimul din 1970. Ultimul, Into The Woods, de anul trecut. Hawkwind sunt probabil cel mai faimos grup de underground rock din lume. Trupa a fost formată la finalul anilor 60 de chitaristul, synthesiseristul şi guristul Dave Brock, chitaristul Mick Slattery şi saxofonistul, flautistul şi guristul Nik Turner.

Dave Brock era liderul grupului şi căpitanul astronavei acestei mari formaţii, ce nu seamănă cu nimic. Şi care nu ar fi putut să fie ceea ce este azi în istoria muzicii universale fără Brock.

Povestea trupei a fost marcată de o serie de line-up-uri zăpăcitoare, prin cele 40 de schimbări de personal. Sound-ul grupului a fost într-o continuă metamorfoză şi schimbare, de la feelingul jazz, la acusticile experimentale spaţiale din “In Search of Space”, schimbându-se în sound-ul metal de la mijlocul anilor 70, către o muzică electronică în “Electric Teepee”.

Hawkwind, monştrii sacri ai Acid SpaceRock-ului

Primo: folosirea synthesizer-ului, heavy, cu delay, cu un touch de muzică techno, Hawkwind practic a creat un gen muzical nou care urma să fie numit Psychedelic SpaceRock. Firul roşu al acestui grup, dincolo de metamorfoza stilistică perpetuă, este sentimentul de zbor.

Secundo: creativitatea lor  se baza pe folosirea synthesizer-ului, cu mood-uri intense induse muzicii lor complexe, cu efect halucinogen. Au fost şi sunt maeştrii genului Acid SpaceRock.

Există în total cel puţin 100 de albume care sunt fie compilaţii, EP-uri, bootleg-uri sau evoluţii live. Nu vei greşi niciodată ascultând oricare dintre aceste albume.

Share