FOTBAL, ROMANIA – LITUANIA: Formula lui Piti

Share

Romania joaca astazi, de la ora 21:00, primul meci din preliminariile pentru turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud. Meciul va fi transmis de Antena 1, de la ora 21:00, ceea ce ne pune in situatia de a urmari simultan si Cerbul de Aur, si meciul de fotbal.

Aceasta este echipa probabila de start, data azi de Gazeta Sporturilor aici:

Lobonţ
Săpunaru Tamaş Goian Ştefan Radu
Contra Radoi Dică Cociş

D. Niculae
Marica

Este un 4-3-1-1 care comporta cateva comentarii.

Primul este ca o formula care la alti antrenori poate fi extrem de ofensiva la Victor Piturca va deveni preponderent defensiva.

Eu cred ca vom vedea Nationala Romaniei, o echipa net superioara Lituaniei, jucand extrem de defensiv, ingropand mingea in gazon si incercand sa o scoata la vedere in fata portii adverse.

Un stil de joc cu care ne-am obisnuit la Piturca si care l-a exasperat pe Adrian Mutu la Campionatul European, asa cum ne-a adus la disperare si pe noi.

Problema este una de mentalitate. Piti se simte slab, pentru ca ii lipsesc Mutu, Rat si Chivu. Greseste si isi timoreaza, pe chestia asta, si elevii.

Daca vom castiga in acest meci, o vom face chinuit. Eu cred ca vom asista la un meci plictisitor, in care ai nostri se vor chinui pe teren.

Al doilea este ca in continuare Piturca este tributar idiosincraziilor sale care provin din frica si conservatorism. Asa cum se vede analizand jucatorii convocati, vom juca avand pe flancul stang un fundas de banda care defapt este fundas central de piciorul stang, Stefan Radu. Jucatorul lituanian de banda dreapta ar putea fi avertizat de acest lucru de catre antrenorul sau si sfatuit sa fuga pe extrema si sa centreze spre centrul careului insistent, dintr-o bucata, ori sa joace triunghiuri scurte de pase, pentru a-l destabiliza pe fundasul lazial.

Rezerva lui Stefan Radu este Mihaita Nesu, un jucator bun, fundas stanga de meserie. Credem insa ca ar fi fost mai bun, mai in forma Pulhac de la Dinamo, care de multa vreme ni se pare a fi urmatorul fundas stanga al nostru, valoric, dupa Razvan Rat. In conditiile in care nu-l ai pe Pulhac, nici nu stii ce era preferabil: sa joci cu un jucator mai bun tehnico-tactic, Stefan Radu, ori cu unul specializat, Mihai Nesu?

Jucam cu un mijlocas central defensiv, Mirel Radoi, si cu unul ofensiv, Nicolae Dica. In viziunea lui Piturca, Dica este jucatorul providential pe teren care il va inlocui pe cel care lipseste, Adrian Mutu.

Noi credem ca greseste. Mutu este genul de jucator care, dincolo de faptul ca face diferenta pe teren, “pune osul”, spre deosebire de Dica. Acesta apare de obicei pe teren la Nationala in locul lui Mutu in minutul 65, cand adversarii directi ai acestuia deja sunt uzati fizic.

Jocul atletic al lituanienilor s-ar putea sa-l deranjeze atat de mult pe Dica, incat acesta sa nu se vada. Vom vedea.

Noi credem ca Piturca ar fi trebuit sa inceapa cu Costin Lazar (care are un singur defect, este rapidist, in rest este stiut ca e cel mai bun mijlocas central din tara), care a demonstrat ca face foaret bine si faza ofensiva si este deopotriva si un jucator de travaliu

In avanposturi ii vom avea iarasi pe Daniel Nicolae si pe Ciprian Marica varf impins. Din nou Piturca mizeaza pe cei doi atacanti care nu au dat satisfactie la Europene, in loc sa-l titularizeze pe Florin Bratu.

Ce sa-i faci? E dinamovist, ori Piti este stelist chiar si atunci cand se cearta cu Gigi Becali. Noi am fi inceput cu Marius Niculae si Florin Bratu.

Ca jucator de fuga, Bratu ii este superior acum lui Daniel Niculae, ce rateaza foarte mult si pierde extrem de multe mingi.

Pe de alta parte, Marius Niculae ni se pare mai puternic decat Ciprian Marica. El are in primul rand menirea sa traga doi fundasi adversi dupa sine, facand culoare pentru un jucator rapid care sa fructifice, care consideram ca trebuie sa fie Bratu.

Share