home SPORT FOTBAL. Marica maraie la Piturca “E dezinteres pentru ca nu jucam frumos”

FOTBAL. Marica maraie la Piturca “E dezinteres pentru ca nu jucam frumos”

Share

Iata intro-ul dat vineri, 21 noiembrie, de catre Evenimentul Zilei, la un articol care se incheie cu interviul lui Ciprian Marica:

Disputat într-o atmosferă de băşcălie generală, meciul amical de fotbal România- Georgia 2-1, ultimul din 2008 pentru tricolori, nu şi-a atins scopurile. Partida n-a reprezentat un test elocvent în perspectiva bătăliilor din primă vara anului viitor, din preliminariile Cupei Mondiale 2010: cu Serbia, acasă, pe 28 martie, şi cu Austria, în deplasare, pe 1 aprilie.

În plus, pe Stadionul „Dinamo“ nu s-a strâns un public numeros. Celălalt scop era adunarea de fonduri pentru familiile victimelor din accidentul minier de la Petrila. Doar 2.000 de spectatori au venit să vadă selecţionata condusă de Victor Piţurcă.

Trecem peste aberatiile rostite de Ionut Lupescu, nemultumit ca nu vin fraierii la meci, sa vanda biletele si sa dardaie de frig, in fata unor jucatori foarte buni plictisiti de un antrenor decerebrat:
„E deja jenant ceea ce se întâmplă pe stadioanele din Bucureşti. Când jucăm în Ghencea, sunt înjuraţi fotbaliştii de la Dinamo, iar când jucăm în Ştefan cel Mare sunt luaţi la rost cei de la Steaua“.

Lupi, cand semeni vant culegi furtuna. Vantul a fost semanat de companionii de machiaverlacuri ai lui Mircea Sandu din ultimii 16 ani, care s-au comportat cu fotbalul romanesc precum cu mosia lor, asa cum si este. Iar dumneata esti sluga acestor mafioti, pusa in functie printr-un santaj la nivel inalt.

Sa trecem deci la interviul lui Marica, la care vom proceda, ca de obicei, citand in italic si comentand in aldine.

E dezinteres faţă de echipa naţională, asta e evident… Nu e interes in jurul naţionalei poate fiindcă nu jucăm spectaculos. Nu cred că lumea ar fi venit în număr mai mare la stadion dacă ar fi fost prezenţi la lot Mutu şi Chivu. Nici când au venit vedetele lumea nu s-a înghesuit.

Este clar ca exista un conflict mocnit intre jucatori si antrenor la Nationala, asupra tacticii de joc folosite de acesta, care nu rimeaza deloc cu ce stiu, in general, acesti profesionisti de la cluburile unde joaca, din tara si din strainatate.

Este clar ca il asculta pe Piturca pentru ca nu au incotro, e batut in cuie la echipa pana cand ne pierdem sansele de calificare, iar ei sunt profesionisti si traiesc din asta. Prezenta la Nationala inseamna vizibilitate si cresterea cotei, iar atunci il suporta pe tip, fiecare cum se pricepe.

Eventual, daca se poate, il ajuti pe tip sa-si ia un Mertzan, sa te lase in pace, ba chiar sa te selectioneze, ba, de ce nu, sa te titularizeze, asa ceva nu se refuza.

Toată lumea a zis că e o mare performanţă că ne-am calificat la Euro. Am fost la turneul final, dar n-am făcut mare lucru acolo. S-a spus că am dezamăgit. N-am evoluat prea bine.

Jucatorii sunt constienti ca criticile aduse Nationalei dupa evolutia de la Euro sunt corecte si justificate. Asa se explica exact comportamentul unora fata de presa. Vezi scena chioscului, cu aruncarea de pietre. Nu toti oamenii, pe lumea asta, isi exprima frustrarea scriind un poem sau facand o pirueta eleganta, unii mai dau si cu pietre.

În privinţa mea, lucrurile au stat astfel: s-a zis că n-am mai marcat de mult la naţională, dar la Euro n-am jucat niciun minut, apoi cu Franţa… Mă rog… Nu e treaba mea. Ştiu, dar nu vreau să spun, ca să nu intru în conflict cu altcineva.

Sa incepem cu sfarsitul. Nu vrea “sa spuna, ca sa nu intre in conflict cu cineva”. Aceste cuvinte vin exact in sustinerea afirmatiilor mele anterioare. Una dintre metodele cele mai simple folosite de tricolori ca sa nu intre in conflict cu Piturca este silentio stampa. Ritmic, apar conflicte intre jucatori si jurnalisti, cand acestia ating puncte nevralgive ale relatiei lor cu antrenorul.

In ce priveste jucatorul Marica: Inceputul perioadei in care Marica nu a mai marcat la Nationala si nu a mai jucat acelasi fotbal coincide suspect de mult cu intrarea acestuia intr-un con de umbra la Shakhtior, pentru ca nu il mai asculta pe Mircea Lucescu, apoi continua cu transferul la VFBL Stuttgart.

Marica nu a mai marcat la Nationala si nu a mai avut acelasi joc spectaculos, foarte apreciat, de cand inca mai umbla cu acel ciuf de par, ridicat intre cucuiele desteptaciunii, care speria apararile adverse.

O să mă lupt să-mi câştig locul. Trebuie să fac ceva, ca să-mi recâştig locul de titular la echipa de club. Nu ştiu dacă situaţia mea va începe să semene cu cea a lui Răducioiu, care era rezervă la AC Milan, dar titular incontestabil la naţională.

Situatia lui Marica nu seamana cu aceea a lui Raducioiu. Acesta a fost intotdeauna recunoscut ca mare talent si nu a fost titular la AC Milan pentru ca era considerat prea crud, asemeni lui Mutu la Inter. Maturizarea lui Raducioiu a fost la Brescia Calcio, sub obladuirea lui Mircea Lucescu, a lui Mutu la AC Parma, sub ochiul lui Cesare Prandelli.

Nu poti sincroniza aceste secvente de construire a acestor mari fotbalisti decat cu perioada cand Ciprian Marica a facut ucenicie la Donetsk, sub comanda aceluiasi Lucescu. La Stuttgart, dupa cunostinta noastra, Marica nu mai joaca, pur si simplu, decat in recclama la Pepsi, pentru ca are mari probleme disciplinare si este in conflict cu antrenorul.

Share