Doi foşti directori Apa Nova şi societatea, cercetaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Share

Izbucnirea scandalului de corupţie de la Apa Nova este o afacere veche de mai mulţi ani. Povestea penală reîncepe să se mişte acum.

DNA continuă cercetările în Dosarul Apa Nova, cauză în care mai multe persoane din conducerea societății, printre care și doi cetățeni francezi, au fost acuzate de fapte de corupție, dar și de spălarea banilor, evaziune fiscală și violarea vieții private.

Dosarul a fost inițial instrumentat de procurorii anticorupție din Ploiești, dar a fost preluat în februarie 2019 de structura centrală a DNA, în urma scandalului care a decapitat DNA Ploiești.

Cercetările în acest dosar, cu prejudiciu de zeci de milioane de euro, vizează în prezent doar fapte de evaziune fiscală, spălare a banilor și abuz în serviciu. În ceea ce privește faptele de corupție (luare de mită), cauza s-a clasat, din lipsă de probe.

Potrivit DNA, în dosar “s-a dispus disjungerea și continuarea cercetărilor, în stare de libertate, față de inculpata SC APA NOVA SA București, față de doi inculpați, la dată faptelor persoane din conducerea societății, menționate anterior, fiecare sub aspectul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, precum și față de un administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor.

De asemenea, s-a dispus continuarea urmăririi penale “în rem” (față de faptă), sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Anchetă în Dosarul Apa Nova, unul dintre cele mai importante instrumentate de procurorii anticorupție din Ploiești, a început în anul 2015.

Au fost chemați atunci la audieri, în calitate de inculpați, doi dintre directorii generali ai societății, Laurent Lalague și Bruno Roche, ambii cetățeni francezi, dar și Vlad Moisescu, fost trezorier PNL, și omul de afaceri Ovidiu Semenescu.

Potrivit procurorilor DNA Ploiești, prejudiciul în Dosarul Apa Nova fusese calculat la suma de peste douăzeci de milioane de euro, 5.545.146 de euro din evaziune fiscală și 17.294.819 euro ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor.

Share