home CULTURA, MUZICA Supertramp, “Fool’s Overture” (CrossoverProg, dinamita muzicală)

Supertramp, “Fool’s Overture” (CrossoverProg, dinamita muzicală)

Share

Da, si acest exemplu de muzica buna face parte tot din argumentatia mea privind faptul ca muzica este una. Nu sunt mai multe tipuri de muzici: una tampa, batand terta mica, cantata gajait, cu ochii impaienjeniti dupa bani, iar alta deschisa catre problemele fundamentale ale lumii in care creatorul traieste.

Nu, exista o singura muzica, aceea care suna a muzica, iar cea care nu indeplineste anumite conditii minimale nu se poate numi astfel. Bunaoara, cum ii place lui Robert Turcescu, un mare iubitor de rock, sa spuna, Supertramp, o formatie americana imposibil de clasificat stilistic, decat daca vrei sa-i jignesti.

“Crime Of The Century” (1974) si “Even In The Quietest Moments” (1977), dimpreuna cu foarte cunoscutul “Breakfast In America” (1979) – acestea sunt marile albume ale trupei de CrossOverProg Supertramp, care a avut un succes enorm in anii ’70, asa cum se poate vedea si in clipul postat. Un grup cu o mare tentatie a universalului, care a tratat mereu, in aceste albume monstre, teme ce tin de eternul uman.

Practicand o varianta de rock progresiv complicata, numita de unii sophisto-rock, totusi Supertramp este considerata si o trupa pop sofisticata, care a lansat pe banda rulanta cantece foarte bune. Extraordinar a fost ca, avand in vedere cat de profunzi erau, au reusit sa aiba si o doza foarte ridicata de umor, ceea ce nu este tocmai lesne de realizat.

Ceea ce imi place la acesti tipi extrem de muzicali si inteligenti este ca intotdeauna au reusit sa ridice salile si stadioanele in picioare cu o muzica despre care acum se spune ca, daca s-ar face, nu ar avea succes. Imi sfatuiesc vizitatorii sa se uite in ochii acestor baieti si sa se gandeasca ce vad. Oamenii acestia gandesc, aspira, traiesc si totdata creeaza, totul extrem de intens.

Privirile lor sunt pline de inteligenta si zbor. Motivul pentru care de cateva zile pun diferite partituri muzicale de excelenta care indeamna la visare si zbor este, asa cum am mai scris-o, ca incerc sa compensez lipsa de imaginatie muzicala a “compozitorilor” care populeaza Eurovision cu ebose nereusite ale marilor teme lansate in anii ’60-’70. Si mai incerc ceva: poate cineva sa citeasca ceva la fel de inalt si de profund in privirea, in atitudinea scenica si in sufletul pe care il pune Alin Nica in ceea ce face?

Sau poate la Blaxy Girls sa fie vizibil asta? Nici gand. Mi s-a spus de multe ori in aceste zile cam asa: nu poti sa pui alaturi EL&P si Blaxy Girls si sa raportezi totul la primii. Una-i una si-alta-i alta. Ei bine, nu sunt de acord. Intotdeauna trebuie sa ne uitam la cer, cred eu, ca sa stim cum anume sa ne pastram incaltarile curate.

Citeşte şi
DINAMITA MUZICALA Supertramp, “School”

Supertramp este un grup britanic de poveste, ai carui membri au inteles spre ce se

DINAMITA MUZICALA: Supertramp, “Indelibly Stamped” (1971)

Supertramp a fost un grup care a practicat un gen special de muzica, numit sophisto-rock.

Nektar, “Journey To The Centre Of The Eye” (SpaceRock, dinamita muzicală)

Ascultăm albumul Nektar din anul 1971, "Journey to the center of the earth", o perlă

Los Jaivas, “La Conquistada”, (sincretism folclorico-psihedelic)

Los Jaivas, aşa cum am mai scris şi în alte dăţi, este nu numai o

Domnu Soros, Taxi (dinamita muzicală, pamflet muzical sucit)

Dan Teodorescu recidivează cu un nou hit al trupei sale, Taxi. Acest nou hit se

Revolution trilogy (live), Chris De Burgh. V-aţi lămurit cu PSD?

V-aţi lămurit cu PSD? Revolution. V-a ajuns? V-a fost de-ajuns? Revolution. Aţi înţeles acum ce

10 zile, Noul Voltaj (dinamita muzicală, GlamPopRock)

Noul Voltaj al lui Călin Goia a rupt Internetul cu această melodie superbă, "10 Zile",

Blodwyn Pig, “Getting To This” (dinamita muzicală, BluesProg)

Ascultăm Bloodwyn Pig, o trupă britanică apărută după prima sciziune a lui Jethro Tull. Pur

Caravan, “In The Land Of Grey And Pink” (dinamita muzicală)

Caravan a fost cealaltă jumătate a trupei Wilde Flowers. The Soft Machine a fost ceastălaltă

Quadrophenia, The Who (dinamita muzicală, ProtoProg)

A doua operă rock a grupului The Who, "Quadrophenia", a fost lansată în urmă cu

Share