DINAMITA MUZICALA: Room, Cemetery Junction (Pre-flight – 1970)

Share

Room a concertat in tinutul Dorset ani in sir inainte sa apara o oportunitate comerciala, la sfarsitul anului 1969. “Am iesit pe locul al doilea, in consursul Melody Maker”, isi aminteste chitaristul Steve Edge, “iar premiul a fost un contract pentru inreistrarea unui disc cu casa de discuri Deram”.

“Pre-flight” – o lucrare complexa, cu riff-uri dure, o percutie sanatoasa, solouri de chitara si o voce puternica, distincta, apartinand solistei Jane Kevern – a fost inregistrata, oarecum ciudat, intr-o singura zi din vara urmatoare.

Producator a fost Mickey Clarke. Albumul este o adevaraciune a cartii de capatai a muzicii progresive. Cantecele sunt desfacute pe sectiuni, orchestrate darnic, dar muzicienii au fost destul de indulgenti cu ei si cu propriul lor talent, asa ca albumul este plin de improvizatii, care ocupa inregistrarea in detrimentul creativitatii.

In pofida apelului la gusturile cunoscatorilor de progresiv, trupa nu a fost incantata de produsul finit.

Am fost dezamagit de selectia pieselor“, admite Edge. “Mare parte din LP a fost aproape depresiv, pentru ca am taiat unele teme muzicale stralucitoare.”

Partea cea mai buna a LP-ului este “Cemetery Junction”, o perla muzicala. Dupa scoaterea pe piata, albumul a fost un esec de vanzari si Room, din pacate, s-a desfiintat.

Sursa: WSR

“Room’s 1970 Preflight is a near-masterpiece of blues-influenced prog-rock with forays into jazz territories. Well-structured and punctuated by interesting time changes and a skillful use of wind and string instruments, they are definitely at least on par with label mates Leaf Hound and Mellow Candle. The guitar playing of Chris Williams and the remarkable vocal timbre of the singer also places the album a cut above many in the genre.”

Sursa: ProgNotFrog

Share