Basescu: Mi-am asumat reformarea statului (Realitatea TV)

Share

În primul său discurs de la învestirea în cel de-al doilea mandat de preşedinte al României, Traian Băsescu a pledat pentru reforma politică a statului, pentru modenizarea mediului rural şi a vorbit despre speranţele încă neîmplinite puse de români în urmă cu 20 de ani. “A trecut vremea coaliţiilor contra”.

Încep prin a vă ruga să ne amintim împreună că în urmă cu 20 de ani peste o mie de oameni şi-au dat viaţa pentru libertate. În aceşti 20 de ani, România a revenit în rândurilor ţărilor democratice.

După o perioadă de campanie electorală şi conflicte, este momentul să privim România cu responsabilitate. În 6 decembrie am fost reales preşedinte al României pentru că am fost perceput cel mai credibil vector al modernizării.

Nu am fost ales pentru că am promis linişte, ci pentru că mi-am asumat proiectul reformării statului român. După două decenii de la căderea comunismului, suntem la momentul realizării reformei statului.

Dacă pierdem această etapă, condamnăm generaţiile viitoare la costuri sociale şi economice inacceptabile. Ca preşedinte al României în ultimii 5 ani, ca om care a fost reales, vreau să vă adresez un mesaj de încredere în România. Ţara noastră trebuie să se transforme.

Nu cred că românii mai pot accepta să existe privilegiaţi şi defavorizaţi. Experienţa acumulată în primul mandat mă va ajuta să evit erori. Cred că a trecut vremea coaliţiilor contra. E vremea coaliţiilor pro. Să ne unim eforturile pentru a construi un viitor mai bun pentru români”, a declarat Băsescu în primul său discurs rostit după jurământ în faţa Parlamentului.

Vreau să împlinesc şi speranţele pe care cetăţenii şi le-au pus în ultimii 20 de ani în clasa politică şi societate. A existat după aderarea la UE şi NATO sentimentul că ne lipseşte un obiectiv naţional. Acesta există. El nu a fost invocat direct sau indirect doar de un singur candidat la prezidenţiale.

El este modernizarea României. În acest spirit de reconciliere, îmi asum modernizarea României drept prioritatea absolută a celui de-al doilea mandat al meu. Avem nevoie de o reconciliere în jurul unui proiect naţional, în care nimeni să nu renunţe la credinţa sa, dar să ne reunim în jurul unui bine comun.

Sunt convins că partidele vor cădea de acord asupra acestui obiectiv comun. Vom avea mai multă democraţie dacă vom face reforma Parlamentului, dacă reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei va continua. Avem nevoie de un nou contract între stat şi cetăţean. Rostul statului este să fie în slujba cetăţeanului.

Un nou contract presupune şi o alegere a priorităţilor în funcţie de interesul public. În acest sens, toate partidele trebuie să renunţe la excesul de numiri pe criterii politice. Ele sunt primul pas spre corupţie. Niciun partid nu trebuie să aibă tentaţia să se confunde cu statul”, a spus preşedintele, care a vorbit şi despre restanţele societăţii româneşti din ultimii 20 de ani:

Societatea românească are sentimentul că nu s-a spus tot adevărul despre Revoluţie, că nu toţi cei vinovaţi au fost pedepsiţi. Cred că adevărul nu are preţ şi trebuie spus până la capăt”.

A trecut apoi la un pericol la adresa societăţii: grupurile de interese. “Un pericol la adresa democraţiei îl reprezintă influenţa excesivă a unor grupuri politico-financiare asupra unor politicieni. Voi rămâne adversarul oricărei tentative de oligarhizare a statului.

Doresc să reafirm separarea clară a afacerilor de politică. Fiecare este liber să aleagă: binele public sau binele privat”. “O prioritate a mandatului meu este modernizarea mediului rural. O politică economică fiscală coerentă va permite adoptarea monedei euro. Avem nevoie de politici de încurajare a clasei de mijloc. Ea este fundaţia de echilibru naţional. Trebuie să diminuăm proporţia celor care depind de stat”, a mai spus acesta.

Băsescu a vorbit şi despre priorităţile sale legate de securitatea naţională, relaţia cu Republica Moldova şi parteneriatul cu SUA, rolul sindicatelor şi disponibilitatea sa de a dialoga cu toate partidele.

A revenit apoi la trecerea la unicameral. “Îmi exprim speranţa că relaţiile dintre preşedinte şi Parlament se vor înscrie în limitele servirii intereselor generale. Ştiu că unii dintre dumneavoastră au privit cu îngrijorare convocarea referendumului pentru unicameral. Unul din scopuri este întărirea Parlamentului.

Alegători au dreptul să afle cum aleşii le apără interesele. Reforma Constituţiei nu poate fi redusă la reforma Parlamentului. Nimeni nu are monopolul soluţiilor corecte. Este nevoie de o largă dezbatere şi de un larg consens”, a precizat acesta.

Îmi propun să rămân un preşedinte care luptă pentru poporul său, care îi reprezintă pe toţi cei 22 de milioane de români “, a spus acesta în final.

Share