DINAMITA MUZICALA: Kansas, “The Pinnacle” (Masque – 1975)

Share

Ascultam una dintre perlele marelui supergrup de SimphonicProgressive Kansas, “The Pinnacle”. Cantecul spune povestea unui erou, care a ajuns acum la batranete si isi spune povestea faptelor sale de vitejie unui grup de tineri care il asculta.

Muzica este absolut fabuloasa. Avem aici de-a face cu un grup format din oameni extrem de tineri, dar in acelasi timp in plina glorie artistica. Albumul de pe care avem ocazia sa ascultam “The Pinnacle” se numeste Masque si este din anul 1975, al treilea album al celebrei formatii americane de origine britanica.

Povestea acestui grup incepe in prima parte a deceniului sapte. Liderii line-up-ului original au fost Kerry Livgren (chitara – seniorul trupei, de la constituire si pana in prezent) si Phil Ehart (percutie), care proveneau din doua grupuri distincte, care s-au unit, formand un mare supergrup.

Trupa lui Livgren se numea Saratoga si cea a lui Ehart White Clover. La inceput, Kansas era doar o trupa obisnuita de rock, dar in scurt timp au pus la punct un stil muzical absolut fabulos, care i-a adus in cativa ani in situatia de a fi comparati cu giganti ai muzicii progresive de la inceputul anilor ’70, precum Genesis, Yes si King Crimson.

Combinand complexitatile muzicale tipice rockului progresiv britanic cu muzica soul si instrumentatia tipic americana, Kansas a devenit una dintre cele mai de succes trupe de turneu din anii ’70. S-a scris despre acest grup atat de mult, totusi atat de putin.

Share