home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Kansas, “Belexes”

DINAMITA MUZICALA: Kansas, “Belexes”

Share

“Belexes” este a patra piesa de pe primul album al grupului american de poveste Kansas, cel foarte cunoscut pentru hitul sau “Dust In The Wind“.

Din pacate, Kansas este un mare grup de ProgSymphonic foarte putin cunoscut in rest, care a ajuns in constiinta maselor de melomani printr-o singura melodie si in rest este trupa de cult.

FOTO: Kerry Livgren on Philmages

Piesa “Belexes” face parte din portofoliul de inregistrari pe care o formula pre-Kansas a grupului, numita azi Proto-Kaw, a lucrat-o.

Creatie a compozitorului si liderului Proto-Kaw si Kansas Kerry Livgren, “Belexes” a ramas uitata timp de 28 de ani in versiunea Proto-Kaw, intr-un vraf de inregistrari vechi, redescoperite de Livgren la inceputul mileniului trei si puse in vanzare pe CD-ul lansat in anul 2002, numit Early Recordings from Kansas 1971-1973.

Ceea ce a urmat tine de domeniul minunilor din industria muzicii: pur si simplu tot tirajul de CD-uri s-a vandut ca painea calda, iar Kerry l-a contactat pe fostul solist Proto-Kaw, Lynn Meredith, care nu mai cantase de 30 de ani, ca sa-i spuna ca tocmai a devenit vedeta internationala si trebuie sa-si puna vocea la punct, pentru ca au concerte serioase de sustinut.

Restul este povestea unei trupe alternative din Kansas, renascute dupa anul 2002. Cine vrea poate sa asculte extraordinarele creatii de pe “Early Recordings”, care, dupa parerea mea, sunt mult mai valoroase decat cele de pe urmatoarele albume ale grupului, Before Became After (2004) si The Wait Of Glory (2006).

Eu personal apreciez mai mult versiunea Proto-Kaw a acestei melodii, “Belexes”, pentru originalitatea sa frusta si puterea de expresie deosebita, insa o inregistrare buna cu embed la purtator buna nu exista pe Internet, asa ca am oferit spre auditie versiunea Kansas din 1974, de pe primul lor album, care de asemenea este o perla de muzica.

FOTO: Lynn Meredith on Progressor

Cred insa ca Proto-Kaw avea o muzica mai… cum sa spun? spre DarkProg decat Kansas, care a mizat pe alta instrumentatie si pe alte tipuri de armonii, mai luminoase, bazate pe aparitia lemnelor, de exemplu.

Efectul psihologic este ca pare mai tentant de a asculta ceva complet necunoscut si extrem de valoros si a supraevalua aceasta, comparativ cu ceva extrem de cunoscut.

Imaginati-va ca trupa arhicunoscuta, cu un repertoriu alternativ vast, ar fi fost Proto-Kaw, iar Kansas ar fi aparut din nimic acum cativa ani. Poate ca, tot la fel de subiectivi, ne-am mira de frumusetea muzicii mai putin cunoscute a trupei meteorice, aparute din neant, numita atat de frumos Kansas.

Share