home CULTURA, MUZICA Garybaldi, “Moretto Da Brescia – Goffredo” (GISP, dinamita muzicală)

Garybaldi, “Moretto Da Brescia – Goffredo” (GISP, dinamita muzicală)

Share

Garybaldi este o alta trupa foarte mare din vena progresivului italian tipic, pe care eu il supranumesc GISP (Great Italian Symphonic Prog). Mai exact, Bambi Fossati, muzicianul emblematic al acestui grup, a pornit, in creatia sa muzicala, extrem de influentat de catre Jimmi Hendrix.

De altfel, unii comentatori spun ca Fossati este, asa cum despre Citizen Cain se spune ca ar fi un “ce ar mai fi facut Genesis, daca ar fi ramas in formula cu Peter Gabriel”, un fel de “ce ar fi ajuns muzica lui Jimmi Hendrix, daca acesta ar fi facut rock progresiv.

Ei bine, nu stim anume ce. Stim insa ce a facut aceasta formatie efemera si fabuloasa, ca atatea altele din Italia. Inainte sa se numeasca astfel, cei patru i-au spus trupei Gleemen si au scos un album despre care se spune ca este si el fabulos, asupra caruia vom reveni.

De la Gleemen la Garybaldi

Dar numele Gleemen nu era deloc adecvat la piata muzicala italiana, si atunci trupa si-a schimbat numele in Garybaldi, asa cum o alta trupa, Flea, si-a schimbat numele in Etna. Garybaldi a scos doua albume, unul de rock progresiv, “Nuda”, din anul 1972, apoi unul mai spre ProgBluesRock, “Astrolabio”.

Pe ambele albume sunt piese mai putin originale, dar frumoase, dar si cateva care pot fi categorisite ca nestemate ale muzicii progresive. Piesa numarul cinci de pe albumul “Nuda”, “Moretto Da Brescia Goffre”, este prima dintre aceste nestemate muzicale, pe care o ofer spre auditie cu mare placere.

Eu cred ca “Moretto…” este cea mai apropiata de curentul si spiritul GISP. Avem o expunere care foloseste conceptia muzicala de tip clasic-simfonic, ca la multe trupe GISP, o tema-solist extrem de darnica, asemanatoare cu acelea de la Blocco Mentale sau Maxophone. Mai avem dezvoltari muzicale dramatice, pe ceea ce in genere comentatorii ProgArchives numesc driven organ, adica lungi pasaje pe orga electronica.

Atunci cand am descoperit Garybaldi, crezusem efectiv ca stiu deja cam toate trupele legendare italiene de rock progresiv. Ei bine, ma inselasem: mai sunt.

Share