Focus, Hocus Pocus (dinamita muzicală, FolkProgressive)

Share

Dintre toate grupurile care in anii ’70 au combinat elemente de rock si muzica clasica, Focus este, fara putinta de tagada, cel mai cunoscut grup olandez, cunoscut si recunoscut pentru valoarea sa in intreaga lume.

Eu tin minte ca in facultate, la Auras in camera (303, aha), am vazut niste video-uri care m-au marcat definitiv (si ce bine ma simt). Unul dintre ele este concertul „The Song Remains The Same”, pe care l-am revazut, in anul 1987, in Forumul din Costinesti, intr-o prezentare marca Florian Pittis.

Mai tin minte un superb concert Cream, cu „Strange Brew” si „Toad”, precum si aceasta interpretare nebuna a lui Thjis Van Leer, care se comporta de parca ar fi fost bagat in priza. Vreo zece ani am cautat inregistrari video cu acesti tipi, despre care de-abia stiam cum arata si alte cateva lucruri, pana a dat cu parfum de Internet si pe la noi.

Focus, „Homburg Concerto”, un must

Va recomand, daca reusiti sa gasiti, cea mai buna prezenta live a acestor olandezi, „The Homburg Concerto”, care este un vis printre muzici si care poate sa devina unul dintre concertele de gen la care sa va reintoarceti mereu, tot restul vietii.

Cei doi muzicieni de marca ai trupei sunt flautistul, keyboardistul, vocalistul Thjis Van Leer, tipul cu parul valvoi pe care-l vedeti suierand pe sub incisivi in finalul clipului postat, precum si chitaristul Jan Akkerman.

Acesta este o mare figura. La mijlocul anilor ’60, aflat in vizita in Anglia, l-a vazut pe chitaristul Julian Bream cantand la lauta muzica medievala, iar aceasta experienta l-a marcat pentru tot restul vietii.

Maestrul chitării Akkerman

Revista „Melody Maker” i-a decernat la un moment dat lui Akkerman premiul pentru cel mai bun chitarist international. Inainte de Focus, a facut parte, impreuna cu prietenul sau Peter Van Der Linden la tobe, din trupa Brainbox, care a scos un singur album, considerat insa una dintre paginile clasice ale rockului progresiv olandez.

focus

Intr-o buna zi, Akkerman (foto) a fost prins ca repeta cu totul altceva decat ce canta cu Brainbox si a fost dat afara. Erau lungi pasaje din viitoarele piese ale trupei Focus. Akkerman l-a luat pe Van Der Linden in aceasta trupa.

Dupa desfiintarea grupului, si-a fondat propria formatie, Jan Akkerman Band, cu care a dat concerte si a scos albume memorabile.

Gura şi creierul

Indraznesc sa spun ca, daca in Focus Thjis Van Leer era gura, Akkerman era creierul. Am vazut un superb concert Jethro Tull – Jan Akkerman Band, numit „Bach Rock”, pe care il recomand oricarui meloman ce se respecta, care a ascultat orice, de la John Dowland la Bela Bartok. Va fi entuziasmat.

Cele mai bune albume Focus sunt „Moving Waves” (1972), „3” (1973), „Live at the Rainbow” (1973), precum si „Hamburger Concerto” (1974). „Moving Waves” si „3” sunt cele mai bune albume ale perioadei lor intensiv-progresiva, cu piese lungi si solo-uri extinse.

Majoritatea cunoscatorilor sunt de acord ca „Live at the Rainbow” si „Hamburger Concerto” (ultimul lor album bun, dupa care incepe discareala si, odata cu aceasta, plictiseala) au fost cele mai bune, cu influente din muzica clasica si jazz.

Share