home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Fleetwood Mac, “Oh Well” (1969 – Then Play On)

DINAMITA MUZICALA: Fleetwood Mac, “Oh Well” (1969 – Then Play On)

Share

Când trupa a mers în Statele Unite în ianuarie, 1969, au înregistrat multe melodii la studioul Chess Records Studio, care urma să fie închis, cu câteva legende ale muzicii blues din Chicago, cum ar fi Willie Dixon, Buddy Guy şi Otis Spann. Totuşi, acestea aveau să fie ultimele melodii blues ale trupei.

Pe lângă schimbarea stilului muzical, trupa şi-a schimbat şi casa de discuri. Până în acest moment au fost sub Blue Horizon. Totuşi, cu Kirwan în trupă, posibilităţile trupei erau mari pentru a rămâne cu o casă de discuri specializată în muzică blues.

Trupa a semnat cu Immediate Records şi au lansat “Man Of The World”, un nou hit la nivel britanic şi european. Dar, în scurt timp, lucrurile au început să meargă rău aşa că era necesar un nou contract.

Deşi The Beatles dorea ca trupa să semneze cu Apple Records (George Harrison şi Mick Fleetwood erau cumnaţi), managerul trupei, Clifford Davis, a decis să semneze cu Warner Bros. Records, casa de discuri cu care se află sub contract şi astăzi.

Primul album pentru Warner, lansat în septembrie 1969, a fost Then Play On (foto), foarte apreciat la vremea respectivă. Versiunea americană a albumului conţine melodia “Oh, Well”, care a fost interpretată des în concerte de la perioada apariţiei până în 1997 şi iar incepând cu 2009, pe care o putem asculta in aceasta postare.

“Then Play On”, care a fost primul album rock al trupei, cuprindea doar melodii compuse de Kirwan şi Green şi, aşa cum am mai spus, este, după părerea mea, cel mai profund album al grupului Fleetwood Mac, din punct de vedere muzical, chiar dacă puţin cam haotic, din punct de vedere tematic.

La vremea respectivă, Fleetwood Mac era cea mai populară trupă din Europa. Totuşi, Peter Green, liderul trupei, era într-o stare de sănătate precară. A consumat LSD în Munchen, ceea ce a contribuit la declanşarea schizofreniei sale.

Ultimul hit al lui Green cu Fleetwood Mac a fost “The Green Manalishi (With the Two-Prong Crown)”. Stabilitatea mentală a lui Green s-a deteriorat şi dorea să doneze toţi banii trupei unor organizaţii de caritate. Câţiva dintre membrii trupei nu au fost de acord, iar Green a decis sa părăsească grupul.

Ultimul spectacol dat de Green împreună cu Fleetwood Mac a fost pe 20 mai 1970.

Citeşte şi
Aceasta este o versiune puţin modificată a celebrei piese a lui Danny Kirwan (foto 1),
Fleetwood Mac este o trupă rock britanică/americană formată în 1967, care a cunoscut numeroase schimbări
Prin anul de gratie 1970, Fleetwood Mac (Peter Green's Fleetwood Mac, niciodata nu voi vorbi
King Crimson este unul dintre putinele grupuri de psychedelic progressive rock care a reusit sa
Wishbone Ash este o formatie de white-blues atat de mare, incat am avut tentatia sa
Ascultăm Bloodwyn Pig, o trupă britanică apărută după prima sciziune a lui Jethro Tull. Pur
Caravan a fost cealaltă jumătate a trupei Wilde Flowers. The Soft Machine a fost ceastălaltă
A doua operă rock a grupului The Who, "Quadrophenia", a fost lansată în urmă cu
Share