home CULTURA, MUZICA Exploit, “Crisi”(Great Italian Symphonic Progressive, dinamita muzicală)

Exploit, “Crisi”(Great Italian Symphonic Progressive, dinamita muzicală)

Share

Exploit a fost un trio foarte putin cunoscut din Roma care a lansat un singur album extrem de rar, numit “Crisi”, la casa de discuri minora CGO. Fata A a discului contine o lunga lucrare de symphonic progresiv, care dureaza 22 de minute si este formata din trei sectiuni (Speranza-Crisi-Pazzio), dintre care prima este cantata in engleza.

Fata B este dedicata compilarii unor cantece comerciale, lansate anterior acestui efort creativ de catre membrii formatiei. Chiar daca Exploit este considerata o formatie minora si e categorisita de ProgArchives la “good, but not essential”, mie aceasta lucrare putin cam prea lunga imi spune destule si imi aduce aminte exact de curentul central, tipic al gruparii de trupe de Great Italian Symphonic Prog (GISP), despre care tot bat campii pe-aici, prin curte, de catva timp.

Mie aceasta muzica imi spune foarte mult, chiar daca doar o parte dintre aceste lucrari vocal-instrumentale lasts forever. Cred ca muzica progresiva anglo=-saxona este mai pragmatica, mai directa, mai comerciala (din acest punct de vedere), stie sa vanda mai bine marfa, dar nu neaparat si mai profunda.

Voi continua sa toc marunt acest GISP, pentru ca exista multe frumuseti care se asteapta a fi redescoperite, dupa ce comertul cu muzica le-a ingropat sub teancuri grele de viniluri lipsite de valoare.

Share