home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Danny Kirwan & Fleetwood Mac, “Although the Sun is Shining”

DINAMITA MUZICALA: Danny Kirwan & Fleetwood Mac, “Although the Sun is Shining”

Share

Aceasta este o versiune puţin modificată a celebrei piese a lui Danny Kirwan (foto 1), lansată de Fleetwood Mac, pe vremea când Peter Green era destul de deranjat de personalitatea extrem de puternică şi de profunzimea muzicianului englez.

Fleetwood Mac s-a format la Londra în 1967, când Peter Green a părăsit trupa de blues britanică John Mayall & the Bluesbreakers. Green l-a înlocuit pe chitaristul Eric Clapton în Bluesbreakers şi a primit laude din partea criticilor, pentru prestaţia sa de pe albumul “A Hard Road”.

După ce a fost în Bluesbreakers o vreme, Green a întrebat dacă toboşarul Mick Fleetwood poate să îl înlocuiască pe Aynsley Dunbar. John Mayall a acceptat, iar Fleetwood a devenit membru al trupei.

Bluesbreakers era acum alcătuită din Green, Fleetwood, John McVie (foto 2) şi John Mayall. Green l-a contactat pe Fleetwood pentru a forma o nouă trupă. Ei îl doreau insistent pe McVie ca basist şi chiar au numit trupa Fleetwood Mac, pentru a-l atrage pe McVie.

Totuşi, acesta a ales să rămână cu Mayall, decât să se alăture unei trupe necunoscute. Este bine de înteles faptul că trouvaille-ul lui Peter Green a fost că şi-a format o trupă al cărei lider era, care in fapt însă era Bluesbreakers, fără John Mayall.

Între timp, Green şi Fleetwood i-au recrutat pe chitaristul Jeremy Spencer şi basistul Bob Brunning, care era în trupă, sub înţelegerea să o părăsească dacă McVie accepta să se alăture. Această primă versiune a trupei şi-a făcut debutul pe 13 august, 1967, la Windsor Jazz and Blues Festival.

La câteva săptămâni de la spectacol, McVie a acceptat să devină basistul trupei. Primul album al trupei, Fleetwood Mac, a fost un album blues lansat în februarie 1968, prin casa de discuri Blue Horizon. Albumul a avut un succes major în Marea Britanie, ocupând locul 4, deşi nu avea nici un single lansat de pe el.

Trupa a lansat două single-uri, “Black Magic Woman” şi “Need Your Love So Bad”. Al doilea album al trupei, “Mr. Wonderful“, a fost lansat în august 1968. Ca şi precendentul, acesta era un album blues.

Pe acest album a cântat pentru prima dată, ca muzician de studio, Christine Perfect (foto 3) din Chicken Shack (care mai târziu avea să se căsătoreasca cu John McVie şi să devină cunoscută ca Christine McVie).

La puţin timp după lansarea celui de-al doilea album, Fleetwood Mac l-a adăugat pe chitaristul Danny Kirwan, în vârstă de doar 18 ani. Green era frustrat de faptul că Jeremy Spencer dorea să contribuie la melodiile lui. Un muzician matur, autodidact şi desăvârşit, Kirwan a dat o nouă dimensiune muzicală trupei.

Cu Kirwan, trupa a lansat prima melodie numărul 1 în Europa, “Albatross”. Tot în această perioadă, trupa a lansat al doilea album american, “English Rose”, care conţinea jumătate din “Mr. Wonderful”, câteva melodii noi compuse de Kirwan şi al treilea album european, “The Pious Bird of Good Omen”.

Personalitatea lui Danny se va vedea foarte clar însă în albumul “Then Play On” din anul 1969, pe care eu îl consider cel mai profund album al grupului. Acesta încă nu trecuse de la blues la rock, apoi la pop, dupa plecarea lui Peter Green, iar toate influenţele muzicale se combinau într-o fuziune de stiluri extrem de atrăgătoare, care a dat o complexitate aparte muzicii Fleetwood Mac, chiar dacă trupa a făcut cea mai puternică muzică în perioada sa blues.

Citeşte şi
DINAMITA MUZICALA: Fleetwood Mac, “Oh Well” (1969 – Then Play On)

Când trupa a mers în Statele Unite în ianuarie, 1969, au înregistrat multe melodii la Read more

DINAMITA MUZICALA: Fleetwood Mac, “Like Crying” (1969 – Then Play On)

Fleetwood Mac este o trupă rock britanică/americană formată în 1967, care a cunoscut numeroase schimbări Read more

Fleetwood Mac, “Oh Well” (dinamita muzicală, BritishWhiteBlues)

Prin anul de gratie 1970, Fleetwood Mac (Peter Green's Fleetwood Mac, niciodata nu voi vorbi Read more

King Crimson, “On The Court Of The Crimson King” (dinamita muzicală)

King Crimson este unul dintre putinele grupuri de psychedelic progressive rock care a reusit sa Read more

Holograf, Compact şi Iris se reunesc pe scenă, la Arenele Romane

Trio-ul de aur al rock-ului românesc, Iris - Holograf - Compact, se reunește în spectacolul Read more

Domnu Soros, Taxi (dinamita muzicală, pamflet muzical sucit)

Dan Teodorescu recidivează cu un nou hit al trupei sale, Taxi. Acest nou hit se Read more

Revolution trilogy (live), Chris De Burgh. V-aţi lămurit cu PSD?

V-aţi lămurit cu PSD? Revolution. V-a ajuns? V-a fost de-ajuns? Revolution. Aţi înţeles acum ce Read more

10 zile, Noul Voltaj (dinamita muzicală, GlamPopRock)

Noul Voltaj al lui Călin Goia a rupt Internetul cu această melodie superbă, "10 Zile", Read more

Blodwyn Pig, “Getting To This” (dinamita muzicală, BluesProg)

Ascultăm Bloodwyn Pig, o trupă britanică apărută după prima sciziune a lui Jethro Tull. Pur Read more

Caravan, “In The Land Of Grey And Pink” (dinamita muzicală)

Caravan a fost cealaltă jumătate a trupei Wilde Flowers. The Soft Machine a fost ceastălaltă Read more

Share